Štrajkači glađu u Zenici piju samo vodu, poručuju: Od sutra možda ni to

Vijesti 07. jan 202014:44 > 14:53
N1

Radnici preduzeća Zenicatrans stupili su u štrajk glađu rano jutros, 7. januara u holu Autobuske stanice Zenica. Iako je Porezna uprava odblokirala račun ovog preduzeća - radnici poručuju da im to ne znači ništa, jer žele sistemsko rješenje.

Kako javlja Adisa Imamović, reporterka N1, radnici žele da im neko kaže da li preduzeće ide u stečaj i da li će im plaće biti isplaćene. Oni naime sumnjaju da Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, želi dati gradski prevoz nekoj od privatnih kompanija. On je to sve u gostovanju na N1 6. januara demantovao.

Poručio je kako je spreman raspisati referendum i pitati građane da li žele da se spasi ovo preduzeće.

VEZANE VIJESTI

Građani Zenice i okolnih mjesta već sedmi dan nemaju javni gradski prevoz. Jedni podržavaju radnike, drugi ne, neki se snalaze za prevoz – drugi ne, a oni malo udaljeniji spavaju kod rodbine kako se ne bi pretjerano izlagali trošku dok traje ovaj spor sa Zenicatransom.

Evo šta su nam rekli građani:

“Teško je i neobično. Nadamo se da će riješiti situaciju. Svako normalno treba da živi, trebalo je ovo riješiti ranije”;

“Radim ovdje, teško je i ružno”;

“Sramo za vlast. Ovoliki grad, a da bude uništen prevoz. To je nedogovorno, ne treba komentar”;

“Moramo ostajati u Zenici. Živim u Nemili, nije daleko, ali ne može ovako svaki dan. Odsjedam kod rodbine i prijatelja, bojim se da će potrajati – svi će se snalaziti onako kako znaju i umiju”, kazali su nam građani pogođeni blokadom javnog gradskog prevoza.

Situacija bi prema do sada poznatim situacijama mogla potrajati, jer niti jedna strana ne popušta. Radnici koji su stupili u štrajk glađu konzumiraju samo vodu i cigarete, a od sutra – možda ni to.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad