Poruke mira, ljubavi i sloge

Vijesti 07. jan 202017:06 > 17:07
N1

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik - dan rođenja Isusa Hrista. Obilježavanje Božića započelo je odlaskom na jutarnju liturgiju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom predvodio je božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu, odakle su poslane poruke sreće ljubavi i mira.

Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Bogu, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić. Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Ana Stupar svake nedjelje dolazi u crkvu, ali Božić je za nju poseban praznik jer se, kako kaže, tada skupi cijela porodica.

“Prvo okadimo kuću, onda idemo u crkvu da se pomolimo Bogu, a kasnije poslije crkve imamo Božićni doručak i onda svi u krugu porodice proslavljamo Božić”, priča Stupar.

Iz Saborne crkve u Sarajevu vjernici su poslali poruke mira, ljubavi i sloge…

“Želim svima zdravlje, sreću, ljubav i mir Božiji to je najvažnije za sve nas. “
“Slavi se u krugu porodice prvi dan, drugi i treći dan kod prijatelja u posjeti prijateljima i rodbini.”
“Mir, mir i ništa bez Boga, ja vam nemam šta drugo reći.”

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je prisustvovao liturgiji u Sarajevu, izjavio je novinarima da želi da mir Božiji zaista zaživi među ljudima.

“Ja sam danas ovdje da svome susjedu, komšiji mitropoliti Hrizostomu pokažem izraze susjedstva i komšijstva jer je i on bio na ponoćki u Katedrali kad smo mi katolici slavili, pa zato ja koristim priliku da svim pravoslavcima zaželim upravo njihovim rječnikom Hristos se rodi, uistinu se rodi”, poručuje Puljić.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik. Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je ukazao na značaj hrišćanskog blagdana kojim pravoslavci slave rođenje Isusa Hrista.

“Neka je svima srećan i blagoslovljen Božić, da ga u ljubavi i radosti proslavite sa svojima najbližima, ali i sigurno tako i najdaljim jer gospod je došao i zbog daljnjeg ne samo zbog bližnjega nego sve ljude da danas pozdravimo dočekamo koliko možemo i pomognemo. Nek’ ste živi i zdravi i još jedanput srećan Božić sa pozdravom Mir Božiji Hristos se rodi”, ističe Hrizostom.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad