Najavljene ostavke: Radnici žele spas Zenicatransa, gradske vlasti bez rješenja

Vijesti 07. jan 202017:26 > 18:45
N1

Ukupno 62 godina rada, a situacija u preduzeću, mnogi kažu, nikad teža. Vrata Zenicatranska zatvorena. Uz poruke - "Obustava rada" i "Štrajk glađu".

U holu autobuske stanice, ostaje dvadesetak radnika Zenicatransa koji odbijaju u znak protesta hranu. A od sutra već, možda i vodu.

“Idemo do kraja, nema šta ovdje da se vjeruje, mi nemamo drugog izlaza, mnogi naši ovdje imaju djecu, šta će mu dijete sutra jesti, zavisi mu samo od Zenicatransa. E zbog toga smo ovdje”, rekao je Hazrudin Bilić, uposlenik Zenicatransa.

Ostatak radnika, njih više od stotinu, kreću u protestnu šetnju. Petnaestak minuta hoda, na minus 7 stepeni, uz policijsku pratnju od Zenicatransa do Gradske uprave. No, dolazak je bio uzalud. Gradonačelnika Fuada Kasumovića, obaviješteni su, nema.

“Jednostavno ignorišu ovo što smo mi došli ovdje, niko nije našao za shodno da siđe odozgo, najavljeni smo, znaju da smo došli, nije niko našao za shodno da nam se obrati, ni da nas pogleda”, kazao je Huso Sarvan, predsjednik Sindikata Zenicatransa.

U trenutku kada su htjeli odustati – stigao je poziv, pojedinaca kažu iz Gradske uprave. I ponuda. Osiguran novac kako bi se nabavilo gorivo za nekoliko autobusa. Molba radnicima da krenu voziti linije bar u gradskom dijelu. No, radnici traže sistemsko rješenje za preduzeće. Isplatu zaostalih plaća. Vjeruju da se Zenicatrans planski uništava kako bi se posao javnog prijevoza dao odabranim privatnicima.

“Prvo su nam otjerali pola međunarodnih vozača, voze sad svi vani, a doveli nam neke svoje koji se uče tek da voze, znači to je bilo smišljeno, ali to nije trebalo raditi tako to jeste državna firma ako će je prodati trebali su je prodati na drugačiji način, normalan”, poručio je Safet Kulačić, radnik Zenicatransa.

Dugovanja Zenicatransa premašila su četiri miliona maraka. Tek neznatan dio je uplaćen ovih dana i Kantonalna porezna uprava je odblikirala račun preduzeća. No, pitanje je do kada? Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović ne vjeruje u spas preduzeća. Direktor Darmin Terzić kaže – štrajk i protesti nisu način da za spas.

“Ti radnici su zavedeni jer sama ta činjenica da 31. baš kad svi ljudi idu slaviti Novu godinu blokiraju, nije istina da nemaju goriva, još uvijek imaju, što se tiče dugova, oni su veoma, veoma ozbiljni, i veliki, kasno je”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Rješenje za Zenicatrans se jedino može tražiti u sali Gradskog vijeća između gradskih vijećnika, gradonačelnika i gradske uprave i uprave društva, drugog puta nema”, rekao je Darmin Terzić, direktor Zenicatransa.

Zbog međusobniih razmirica pojedinih vijećnika i gradonačelnika – sjednica prošle sedmice nije održana, niti je zakazana nova. Za to vrijeme:

N1: Kako funkcionišete bez gradskog prijevoza? “Boga mi, neobično, teško”;

“Evo sad sam s nekim čovjekom došla jer nisam ovdje iz Grada”:

“Teško je moram ostajati u Zenici”;

N1: A odakle ste? “Iz Nemile, nije daleko ali ne možete se prebacivati”;

“Ovoliki grad da bude uništen gradski prijevoz to je krajnje neodgovorno”, kazali su nam građani.

Uz činjenicu da već sedam dana ne funkcioniše gradski prijevoz, vrlo teško je pronaći i taxi prijevoznike jer su konstantno zauzeti. Tako da je Zeničanima gotovo pa jedina opcija ukoliko ne posjeduju privatno vozilo, da putuju pješke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad