Čelik za N1: Ko je nezadovoljan, ima Ustavni sud i može pokrenuti apelaciju

Vijesti 07. jan 202017:33 > 17:49
N1

"Vi ste legalisti, naravno da trebate poštivati odluke koje je donijela Skupština KS a to je da sam predsjedavajući. Oni koji su nezadovoljni tom odlukom, imaju instituciju Ustavni sud i mogu pokrenuti apelaciju da li je donesena odluka prema zakonu i Ustavu", kazao je za N1 Mirza Čelik iz Kluba Bošnjaka u Skupštini KS.

“Ja odgovorno tvrdim da je odluka zakonita. Danas imamo odluku gdje sam ja izabran kao predsjedavajući Skupštine KS”, kazao je Čelik.

Hitna sjednica na kojoj ste imenovani?

“Javnost je već upoznata da smo mi došli u situaciju da do 31. decembra nismo usvojili niti prijedlog niti rebalans budćeta. Ja sam osjetio potrebu da tražimo hitnu sjednicu a tiče se usvajanja ovih odluka. Privremeno finansiranje vrijedi od 1.1. do 31.3. prema Zakonu o budžetima FBiH, tamo je navedeno ukoliko se ne usvoji prijedlog budžeta da se mora donijeti odluka o privremenom finansiranju. Mora biti donesena do 31.12. kako bi se odnosila za naredna tri mjeseca”, kazao je.

“Prvi dan posla, bio je ponedjeljak, ja sam uputio akt premijeru da se dostavi razlog za sazivanje hitne sjednice za rebalans budžeta, Zakona o izvršenju budžeta za 2020. Premijer se nije oglašavao niti je smatrao potrebnim da se treba donijeti takva odluka”, kazao je Čelik.

“Na toj sjednici, šestoj hitnoj, zahtjevom Kluba Bošnjaka, ja sam imenovan za predsjednika Skupštine. Nije uopće bilo priče o smjeni Vlade, niti je na dnevnom redu bilo priče o nepovjerenju Vladi. Mi smo usvojili dnevni red sa ovih pet tačaka koje sam naveo i dao sam pauzu od 15 minuta da bi došao neko iz Vlade da bi imali nekog od predlagača. Nije bilo moguće dopunjavati dnevni red. To je zamjena teza. Nije bio zahtjev da se izglasa nepovjerenje i smjena Vlade”, dodao je Čelik.

Kazao je da je legitimno izabran, te da je 18 zastupnika podržalo zahtjev za hitnom sjednicom.

“Ja sam legitimno izabran da budem zastupnik u Skupštini KS. Hitni karakter sjednice je odlučilo 18 zastupnika kroz svoj dopis. Kolegij priprema materijale za dnevni red”.

Dodao je da će 16. januara biti sjednica na kojoj će se utvrditi datum za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Zašto se usvaja dnevni red na samoj sjednici, nakon intoniranja himne. Zar nije pitanje bilo opstojnosti Kantona? Zar smatramo da nije bilo hitnog karakter za usvajanje rebalansa budžeta. Ne može se ni usvojiti, to je završena priča. 16. je utvrđivanje datuma kada će se izglasati nepovjerenje Vladi”.

“18 zastupnika je uputilo zahtjev da se zakaže hitna sjednica. Ako dolazimo na posao u pola 8, zašto ne bi predsjedavajući? Mi smo dostavili taj akt, nakon toga nije dostavljen bilo kakav odgovor. Mi smo upitili onda i dopredsjedavajućim, Smiljana Viteškić je ispoštovala volju zastupnika i zakazala hitnu sjednicu. Meni je zaista žao što nismo imali razumijevanja od Vlade da dođu da usvojimo rebalans budžeta. Neki će ministri imati krivične prijave za nenamjensko trošenje novca”.

Zašto niste mogli čekati 16. januar?

“Na toj sjednici nije bilo razmatrana smjena Vlade. To je zamjena teza”.

Jeste li provaljivali i pokušali doći do pečata?

“Naravno da nisam, ja sam legalista i poštujem zakone ove zemlje. Ja sam jučer upriličio jedan radni sastanak, uputio sam poziv i Kristić i Handžiću, tiče se programa rada Skupštine. Imamo zaostatke, tiču se budžeta i neusvajanja. Moramo sjediti i razgovarati. Uputio sam dopis i kolegica Kristić je odbila da primi taj dopis, da izvršimo primopredaju kabineta predsjedavajućeg. Ne želim da ulazim nasilnički niti bi mi to padalo na pamet. Apsolutno niko nije pokušao da uđe nasilnički, naprotiv, nije dozovoljeno komisiji da uđe”, pojasnio je Mirza Čelik.

“Nije primjereno da banditima nazivamo poslanike u Skupštini. Sve što smo dokazali da imamo skupštinsku većinu, oni su to negirali. Dostavimo potpise za sjednicu, organizujemo sjednicu, ja budem izabran sa 18 ruku, šta trebamo još? Nova Vlada će biti imenovana po procedurama. 16. januara ćemo utvrditi datum, mislim da će to biti period od nekih 10 dana. Nakon toga ćemo dostaviti ime novog mandatara. Ministri moraju dati ostavke, sedam dana je rok”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad