Džaferović: Proslava 9. januara neustavan čin i krivično djelo

Vijesti 08. jan 202011:29 > 11:40
N1

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine" koja se održava u Vijećnici govorio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Proslava 9. januara je neustavan čin i krivično djelo. To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti sa ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao”, kazao je Džaferović.-

Badnje veče i ove godine u Srebrenici nije proteklo mirno. Gradom, ali i pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su sahranjene žrtve genocida, prošla je kolona uz glasno puštanje četničkih pjesama. U Višegradu, je također, bilo provokacija – defile Ravnovorskog pokreta uz pucnje i četničke pjesme.

“Incidenti u Višegradu i Potočarima pokazuju da institucije ne rade svoj posao. Ovo je u najmanju ruku krivično djelo izazivanja vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivam institucije BiH da mi odgovore zbog čega nisu reagovali”, poručio je Džaferović.

Međunarodna naučna konferencija “Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine”, održava se danas i sutra.

Na konferenciji će učestvovati 36 eminentnih profesora, istraživača i naučnih radnika iz SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske, Autralije, Kanade, Norveške, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferencija je usmjerena na sagledavanje okolnosti i antiustavnih odluka koje su dovele do razaranja i genocida, kao i mogućih pravno-političkih implikacija presuda međunarodnih i nacionalnih sudova.

Organizatori su Institut za društvena i religijska istraživanja, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Institut za istraživanje genocida Kanada, Arhiv Tuzlanskog kantona, Centar za istraživanje moderne i savremene historije i Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad