Mesić: Šta pobjeda Zorana Milanovića znači za Hrvate u BiH

Vijesti 08. jan 202015:57 > 20:55
N1

Da li će doći do promjene u odnosu Hrvatske prema BiH nakon pobjede Zorana Milanovića na izborima u Hrvatskoj i šta će morati uraditi da popravi odnose i koliko će ga koštati ranije izjave o Srbiji i BiH u Pressingu na N1, između ostalog je odgovarao Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

Da li će se desiti promjene politike Hrvatske prema BiH i Srbiji. Odnos Komšića i Milanovića? Da li će Milanović prihvatiti ruku Komšića?

“On to mora učiniti ako je državnik. On mora shvatiti šta to znači. Hrvatska ne smije na ovaj način pristupati BiH na koji se do sada radilo. Ako Hrvatska sve karte daje na HDZ BiH, odnosno na onaj dio koji je u Hercegovini – onda to nije dobro. Mi moramo polaziti od toga da Hrvati BiH, da su oni konstitutivni faktor BiH. Hrvatska tu može pomagati koliko može, ali ja sam slao takvu poruku – vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte sa druga dva naroda”, podsjetio je Mesić.

Grabar Kitarović govorila da Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i BiH. Šta će Milanović poručivati?

“Morat će vratiti se na realnu politiku, jer slušajte šta oficijelna Srbija govori. Oni kažu da poštivaju BiH, njenu teritorijalnost. Ali, oni poštivaju sve to, a u svemu podržavaju Milorada Dodika. Hrvatska kaže da poštivaju teritorijalni integritet i sve ostalo, ali podržavaju Dragana Čovića. A Dragan Čović je brat blizanac Dodika koji želi razoriti BiH. I Srbija i Hrvatska moraju shvatiti, kada te zemlje budu slale druge poruke u BiH – onda će se dogovoriti i Srbi i Hrvati i Bošnjaci u BiH”, kazao je i dodao:

“BiH svakako da je domovina Hrvata BiH i u tome nema sumnje. Ali mora se poći od toga da se shvati da politika Mate Bobana više ne postoji. Ima reflekse i svi koji imaju iluzije da će se raspasti BiH i da će tu neko teritorijalno profitirati – nema, nema razbijanja BiH. Arhitektura našeg prostora je definitivna i tu nema razbijanja. Dok to ne shvate u Srbiji i Hrvatskoj, da sa BiH treba razgovarati na ravnopravnoj osnovi”, zaključio je.

Kakav će biti odnos Milanovića sa Vučićem? Nazvao ga ratnim kabadahijom u kampanji i poručio da ga ne bi zvao na inauguraciju?

“To nije lako. U kampanji se malo doda i više nego što je potrebno, ali u politici moramo biti realni. Niko u Hrvatskoj ne plješće na ono što je govorio Vučić u Glini, ali on je sada predsjednik Srbije i mi ga moramo prihvaćati. Dok on odgovara građanima Srbije, to je druga stvar. Mi ne biramo predsjednika Srbije, ali sa Srbijom moramo surađivati”, rekao je.

“Da li će ga pozvati na inauguraciju, ne znam. Ja da sam izabran – pozvao bih sve susjedne šefove država”, istakao je Mesić.

Koliko će Milanoviću štetiti izjava da su u Srbiji na vlasti četnici?

“Tamo se rehabilitiraju neki kvislinzi, četnici, to nije prihvatljivo za nas antifašiste. Moramo priznati da i u Hrvatskoj neke ratne zločince se na nekim prostorima dočekuje kao heroje. Treba malo očistiti i pred svojim pragom.”

Rekao je i tada za BiH da to nije država – nego “big shit”?

“Prenaglio je. Mislio je da ne govori pred javnosti, nego pred šatorašima koji su rušili vlast u Hrvatskoj, koji su stavljali plinske boce na cestu pred Ministarstvo branitelja. Mislio je da ih umiri i da to neće ići u javnost. Sve su to snimili i Milanović to nije ponovio”, riječi su Stjepana Mesića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad