Dan koji ujedinjuje vlast i opoziciju u Republici Srpskoj

Vijesti 08. jan 202017:22 > 19:23
N1

U Banjaluci je počelo obilježavanje Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana ovog entiteta, vlasti u RS-u poručuju da je 9. januar rođendan Republike Srpske i da se to ne može izbrisati.

Širi centar Banjaluke zatvoren je za saobraćaj, na Trgu Krajine generalna proba defilea, SAJ i Žandarmerija.
Jedan vijenac u ime svih…. i desetine ruža, za poginule Srbe, položila je uoči 9. januara delegacija Republike Srpske, prevođena predsjednicom Željkom Cvijanović.

“Danas i sutra treba da pokažemo poštovanje i prema onima koji su i nakon toga izgrađivali RS i pravili sigurno mjesto za bolji život svih naših stanovnika. Ponosni smo na to što je RS nastala prije rata, ona je zapravo i jedina u okviru BiH koja je nastala prije rata i zato mnogima i smeta taj 9. januar”, kaže Cvijanović.

Cvijeće je položeno i na spomen obilježju poginulim borcima NOR-a i na spomenik 12 banjalučkih beba.
Deveti januar je nepromjenljiva istorijska činjenica, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, kažu vlasti.

“Mi postojimo zbog nas, a ne da iritiramo druge. Druge pozivamo na saradnju i mir i ta saradnja i mir trebaju da obilježe vrijeme koje dolazi. Svim Srbima želim srećnu RS, našu državu koja je stvorena 9. januara ‘91. sa težnjom da bude nezavisna država. Naravno Dejtonski sporazum je napravio drugi okvir”, tvrdi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Deveti januar je neupitan datum za Srbe poručuje i opozicija. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da se danas govori o jedinstvu, a ne o političkim razlikama. Ističe da su Pale, Romanija i Istočno Sarajevo istorijska mjesta nastanka i svjetionici onoga što je danas Republika Srpska.

“Koristim priliku da čestitam svima Dan Republike i veliki prazink u RS-u. Mislim da je veoma važno da 9. januar obilježimo i ovdje u Istočnom Sarajevu i na prostoru Sarajevsko-romanijeske regije”, ističe Šarović.

Mladi SNSD-a podijelili su 12.000 beževe sa trobojkom. Inicijativa je pokrenuta u svim gradovima RS-a, da jedna ulica, trg, ili ustanova nosi naziv 9. januar.

“Mi smo u Banjaluci pokrenuli inicijativu da prva sljedeća škola koja bude izgrađena u Banjaluci dobije naziv 9. januar”, poručuje Aleksandar Kesić.

Zvanični moto ovogodišnje proslave je “9. januar Za sva vremena”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad