Koliko košta zimovanje na bh. ljepoticama – Jahorini i Bjelašnici

Vijesti 08. jan 202018:19 > 19:13
N1

I britanski mediji prepoznali su Bosnu i Hercegovinu kao top destinaciju za 2020. godinu. Evening standard preporučio je BiH kao savršenu za skijanje u 2020, a nije ni čudo. Za samo 40 minuta vožnje od glavnog grada možete stići na Jahorinu i Bjelašnicu.

“Dolazim iz Beograda, na Jahorini sam treći put poslije 20 godina ponovo, sa kćerkom, kumom, super je samo da ima malo više snijega”, rekao je to turista Bojan Bajić.

Turisti su zadovoljni ponudom, ali i cijenama:

“Prethodnih par godina smo išli u Bugarsku zbog cjenovnog ranga gdje je dosta jeftinije u odnosu na Srbiju na Kopaonik i evo ove godine smo probali Jahorinu i sviđa nam se, nje skupo, podnosimo fino, može da se pojede, popije.”

“Ipak mi Dalmatinci skijamo jednom godišnje i onda stvarno znamo tokom godine štedjeti da bi se išlo nekih 5-6 dana na snijeg. Gledali smo Sloveniju, gledali smo Bosnu, još uvijek je Slovenija čini mi se preskupa. Bosna je jako pristupačna, konkretno imam tačno informaciju četiri dana Slovenije za peteročlanu obitelj kao šest dana u Bosni.”

Dnevna cijena ski karte u pik sezone na Jahorini za djecu iznosi 45KM, za odrasle 55KM. Dnevno, noćna karta za djecu je 65KM, a za odrasle 75KM. Ukoliko ne znate skijati, na raspolaganju su vam i instruktori skijanja. Individualni čas skijanja košta 50KM i traje 55 minuta, za dvije osobe 70, a za tri 90KM.

“Neko nauči za jedan čas, neko za dva, tri, a otprilike ide nekih od tri do pet, eventualno sedam časova, neki normalan period skijanja da bi se moglo spuštati sa vrha”, objasnio je instruktor Srđan Sekulić.

“Prvi put sam na Jahorini, super je, a naučila sam da skijam sa 6 godina”, rekla je Irina, dok je Bojana dodala kako je nije strah skijati:

“Počela sam da skijam sa pet godina. Nije me strah spuštati se.”

Na Jahorini ćete parking platiti 15KM bez obzira koliko ostanete, a na Bjelašnici 5KM. Dnevna karta na Bjelašnici za djecu iznosi 25KM, a za odrasle 35KM. Sezonska karta dnevno i noćno skijanje za djecu iznosi 400KM, a za odrasle 800KM. I na Bjelašnici kao i Jahorini tursti su većinom iz zemalja regije:

“Odlično je, došao sam na nagovor prijatelja iz Samobora koji su bili prošle godine, uspjeli su nas nagovoriti. Tu smo sa klincima, familijom, nama je dobro”, rekao je Igor Đoranić iz Zagreba.

“Jako je lijepo, staze su super, ljudi su super, lijepo nam je”, oduševljen je Zagrepčanin Antonio Barton.

Možda za prosječnu bosanskohercegovačku porodicu ove cijene nisu pristupačne, turisti pak uživaju u ljepotama olimpijskih planina, čistom zraku, suncu i gastronomskoj ponudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad