Alma Zadić: Istovremeno Austrijanka, Bosanka i Evropljanka

Vijesti 09. jan 202006:57 > 07:00
AFP

Mediji na njemačkom govornom području pišu o Almi Zadić, novoj austrijskoj ministrici bh. korijena.

Ugledni švajcarski List „Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) donosi portret Alme Zadić, novoimenovane austrijske ministrice pravde.

Pored isticanja već opštepoznatih činjenica o ovoj mladoj doktorici pravnih nauka, poput, njenog bh. porijekla, dolaska u Austriju kao izbjeglice i besprijekorne biografije, kolumnist NZZ-a piše i o tome kako je Zadićeva studirala pravo zajedno sa Sebastianom Kurzom.

„Za razliku od Kurza, koji je prekinuo studij, te se počeo baviti politikom, Zadićeva je doktorirala i uspjela napraviti međunarodnu karijeru, između ostalog i kao Fulbright-ova stipendistica: `Različitost New Yorka mi je ukazala da se istovremeno može biti i Austrijanka, Bosanka i Evropljanka`, izjavila je ona nedavno. Svoje mjesto u društvu eksperata za međunarodno pravo i ljudska prava Zadićeva je izborila radom u advokatskim kancelarijama, kao i na Haškom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije”, piše NZZ.

Ministarstvo koje Zadićeva preuzima, navodi se dalje, nije samo u finansijskoj krizi, već se suočava i sa unutrašnjim borbama za vlast, što neće olakšati rješavanje skandala prethodne vlade (ÖVP-FPÖ).

„Važno je ko je na vlasti, izjavila je ona nedavno, a ministrica koja nije rođena u Austriji mogla bi napraviti promjenu. Novu vladu ona vidi kao uzor u borbi protiv polarizacije. `Kada sam bila dijete, vidjela sam šta se može dogoditi kada se grupe podstaknu jedna protiv druge. To se nikada više ne bi smjelo ponoviti`”, neke su od njenih izjava koje su izdvojene u članku švajcarskog glasila.

Pred njom su, kako se navodi na kraju teksta, i napadi desničara koji je pokušavaju diskreditirati: Ona je već bila meta kampanje FPÖ-a i ekstremno desničarskog identitarnog pokreta. Oni protiv nje koriste nepravomoćnu novčanu kaznu kako bi joj se uskratio kredibilitet za ministarski položaj. Portal `Wochenblick`, blizak FPÖ-u, Zadićevu opisuje kao `rođenu muslimanku` i optužuje je za povezanost s islamistima. To bi, zaključuje autor NZZ-a, mogla biti naznaka za stil koji će FPÖ ubuduće njegovati u opoziciji kako bi povratio povjerenje svojih deziluzioniranih i odbjeglih birača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad