Nedim Sladić za N1: Bez promjena vremena do 15. januara

Vijesti 09. jan 202009:18 > 09:22
N1

Meteorolozi najavljuju da najvjerovatnije neće biti padavina do 15 januara, što za bosanskohercegovačke gradove označava povećano zagađenje zraka. U Novom danu se govorilo o problematici zagađenja zraka, ali i vremenski prilikama za naredni period.

Kako je kazao meteorolog amater Nedim Sladić, do 15. januara nema promjene vremena.

“Do 15. januara prema svim analizama se ne prognozira nikakva promjena vremena, osim što će se u subotu spustiti preko naših krajeva manja količina hladnijeg zraka koja će pomoći da se ova temperaturna inverzija zbog koje imamo aerozagađenje nakratko smanji. Već u nedjelju ide porast temperature po visini, i onda ide gušenje do daljnjeg”, kazao je.

“Pojedini prognozni modeli navode da će oko 18. i 19. doći do manjih padavina, no i dalje je to dosta slabo. Vrlo vjerovatno da će nas anticiklona i dalje pritiskati i sabijati hladni zrak u kotlinu”.

Da li je tačna konstatacija “Vedro nebo = čist vazduh”?

“Ne, jer u našoj kotlini je tokom cijele godine zagađen zrak ali ga zimi najviše vidimo jer je zrak zbog svog svojstva se uzdiže prema visini. Upravo zbog materija mi vidimo da je zagađenje prisutno najviše tokom zime. Mi imamo zabludu ono što govorimo da je zrak čist ljeti i u proljeće, naravno da nije. Najveća zabluda je što mislimo da vedro vrijeme znači čist zrak, ne znači”.

Kako riješiti problem zagađenosti?

“Ono što je pokazatelj da možemo uraditi jeste gasifikacija grada. Odnosno subvencionirati plin. To jeste skupa investicija, ali ako bi se realizovao jedan projekat to bi značilo kao 20 manjih. Uvijek se možemo čupati na izgovor da je ovo kotlina, ali to nije tačno, imate i drugih kotlina pa je zrak čist”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad