Iz OHR-a za N1 o proslavi 9. januara u RS

Vijesti 09. jan 202011:37 > 11:42
N1

U bh. entitetu Republika Srpska danas se obilježava 9. januar, kao dan Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Uprkos tome, današnji dan se svečano obilježava u svim gradovima i općinama entiteta. Svečanost je počela dodjelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Banjaluci, a nakon toga slijedi svečani defile na Trgu Krajine.

“Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara 1992., kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH i utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. Želimo podvući naš ranije izrečeni stav da OHR nije protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH. Također, pozivamo sve političare da pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i djelovanja”, naveli su za N1 iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Planirano je da u dvorani “Borik” bude održana svečana akademija, a potom i svečani prijem u administrativnom centru Vlade RS. Političari i zvaničnici iz ovog entieta smatraju 9. januar najznačajnijim datumom.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio današnji datum.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

U ranijoj izjavin podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Iz MUPRS-a su istakli i da su pojačane mjere sigurosti kako bi današnji defile i svečana akademija protekli bez problema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad