Dodik Ustavni sud BiH nazvao inkvizicijskim, poručio da neće poštovati odluke

Vijesti 09. jan 202013:10 > 13:15
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u martu prošle godine osporio Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan ovog entiteta. Zahtjev za ocjenu ustavnosti dana RS podnijelo je u januaru 2018. godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS što praktično znači kako 9. januar ne može biti obilježen kao dan RS.

Neustavan je dio Zakona u kojem stoji da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”.

“U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine”, navodi se u obrazloženju Ustavnog suda BiH.

Bakir Izetbegović je ranije podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske. U apelaciji navodi da “svako određivanje praznika entiteta koji simbolizira samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja mjere koje vode razlikovanju, isključenju, ograničavanju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu”.

Sud je u novembru 2015. godine odlučio da je 9. januar kao Dan RS neustavan.

Presudu Ustavnog suda BiH vlasti u Republici Srpskoj nisu priznali, pa su u septembru 2016. održali referendum o danu RS, na kome se 99,79 posto građana izjasnilo da žele da obilježavaju 9. januar kao dan ovog entiteta. Ustavni sud poništio je rezultate refrenduma, no ni tu odluku vlasti RS nisu priznale.

“To je inkvizicijski sud”, rekao je Milorad Dodik danas za Ustavni sud BiH, u vezi ranijih odluka o 9. januaru.

Poručio je da neće poštovati odluke koje “donose tri stranca i dva Bošnjaka”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.