Zaključci Konferencije o posljedicama proglašenja Republike srpskog naroda BiH

Vijesti 09. jan 202014:49 > 14:54
Fena

Trideset i šest eminentnih naučnika i istraživača iz osam zemalja, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kanade, Norveške, Australije, Velike Britanije, i SAD prezentirali su istraživanja na konferenciji u Sarajevu održanoj 8 i 9. januara 2020. godine. Tokom konferencije analizirali su mnoga pitanja u vezi sa Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine od 9. januara 1992. godine i njenim posljedicama, saopćili su danas organizatori Međunarodne naučne konferencije u Sarajevu.

Kako je saopćeno nakon održavanja Konferencije, Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine bila je antiustavan čin i uvod u međunarodni oružani sukob i izvršenje međunarodnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Zaključke donosimo u nastavku.

”Njenom usvajanju prethodio je niz nezakonitih odluka tokom 1991. godine koje su donijeli ilegalni organi formirani od strane SDS uz pomoć vlasti iz Srbije. Posljedice Deklaracije su genocid nad Bošnjacima, sistemski progoni, ubistva, zatvaranja u logore, mučenja i drugi međunarodni zločini, koje su počinile jedinice tzv. vojske i policije RS uz kontrolu, pomoć i podršku tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, kroz, na početku agresije, Jugoslavensku narodnu armiju, a kasnije jedinice Jugoslovenske vojske i paravojnih formacija iz ove države. Savjet sigurnosti Ujedinjenih nacija rezolucijom 752 od 15. maja 1992. godine napad na Republiku Bosnu i Hercegovinu proglasio je činom agresije.

Učesnici Konferencije pozivaju nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da provedu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je 9. januar kao Dan RS proglašen neustavnim.
Pozivaju sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno nadležna tužilaštva, da otklone sve oblike diskriminacije građana, koji su utvrđeni presudama Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova u Bosni i Hercegovini i osiguraju ravnopravnost građana i provođenje presuda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

”Obimna arhiva”

Pozivaju Visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu da temeljem svojih ovlasti, na 25. godišnjicu genocida, donese zakon o zabrani negiranja genocida na državnom nivou i time stane u zaštitu općih civilizacijskih vrijednosti.

Pozivaju domaće i međunarodne faktore i države članice PIC-a involvirane u kreiranje i sklapanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uzimajući u obzir pravosnažne presude na međunarodnim sudovima i tribunalima, kao i nacionalnim sudovima država, da preispitaju funkcionalnost postojećeg uređenja Bosne i Hercegovine i otklone kočnice u njenom razvoju, te otklone diskriminirajući faktor iz naziva entiteta RS u skladu sa presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda i uklanjanju prefiksa srpski iz naziva gradova u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni i nacionalni sudovi jednog broja država ostavili su obimnu arhivu dokaznog materijala korištenog u sudskim procesima. Uvidom u ovu građu i njenom naučnom analizom i interpretacijom u sljedećim godinama i decenijama, domaća i inozemna naučna zajednica nastavit će sa istraživanjem genocida nad Bošnjacima i demografskih, socijalnih, ekonomskih i političkih posljedica destrukcije u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da će i buduća istraživanja, utvrđivanjem činjenica, pomoći uklanjanju diskriminacije, uspostavljanju konstruktivnih društvenih odnosa u Bosni i Hercegovini, i uspostavi punog poštovanja prava i sloboda svih građana, te razvijanju dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Ovi stavovi imaju za cilj uklanjanje diskriminacije i svih izvora diskriminacije, i nikako se ne mogu tumačiti na način da su usmjereni protiv srpskog ili bilo kojeg drugog naroda i njegovih prava”, saopćili su organizatori Međunarodne naučne konferencije: „Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine“, 8-9. januar/siječanj 2020.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad