Ekipa N1 je obišla mjesta gdje borave migranti u Sarajevu

Vijesti 09. jan 202016:37 > 19:37
N1

U prihvatnom centru Ušivak, prema nezvaničnim informacijama trenutno boravi više od 1.000 migranata. Prespavaju u kontejnerima, ujutro nalože vatru da se zagriju, a oni koji imaju novca, ne čekaju obrok koji im pripremaju tu, nego odu do obližnjih Hadžića, da nešto pojedu i okrijepe se.

“Dobro je ovdje, ali je mnogo hladno. Zima je, temperature su u minusu, posebno je hladno noću”, kazao je Ali iz Pakistana.

“Hladno nam je. Bili smo u Vučjaku, pa smo prebačeni ovdje. Kažu, ponovo ćemo biti prebačeni u novi kamp. Treba nam nešto toplo, jakne, čarape”, dodao je Kaled, Afganistanac.

A taj novi kamp je Blažuj u kome je već nešto više od 400 migranata. Intenzivno se radi na uređenju dodatnih prostorija, postavljaju se vodovodne i električne instalacije, a biće uređeni i sportski tereni i prostorije za druženje i zabavu. Iz Ušivka će ovdje biti prebačeno 150 migranata.

“Ovo je dobar kamp, mnogo bolji od Vučjaka. Tamo je bila džungla, ovdje je mnogo bolje”, istaknuo je Kaled.

Za razliku od kampa Ušivak, odakle migranti izlaze pa gotovo na svaki minut, odlazeći do Hadžića za svojim potrebama, iz Blažuja niko ne izlazi. Razlog – niska temperatura.

Sarajevska Željeznička stanica, koja je u ranijem periodu bila glavno okupljalište migranata, sada je gotovo pusta. Kao da su snove o odlasku u EU ostavili po strani do proljeća. Tek rijetki iz nekog od kampova, tokom dana dođu tu, kao da se nadaju da će se pojaviti neko ko će ih povesti u bolje sutra.

N1

“Spavam u Hadžićima, dobro je tamo”, rekao je Marokanac Maruan kog smo zatekli ispred Željezničke.

Oni koji nisu navikli da žive od tuđe pomoći traže način da nešto zarade. Na prometnijim raskrsnicama vozačima nude papirne maramice, skupljaju marku po marku i čekaju ljepše vrijeme, pa da nastave tamo gdje su pošli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.