Delegacija EU o Danu RS-a: Apel političarima da se suzdrže od retorike podjela

Vijesti 09. jan 202018:34 > 18:38
Reuters/Yves Herman

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da zakonodavstvo RS-a o Danu RS-a nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kazala je danas za N1 glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Kako je navela Milović – Halilović, Evropska unija pridaje veliki značaj nesmetanom funkcionisanju demokratskih institucija, uključujući i provođenje odluka Ustavnog suda, kao što je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te apeluje na sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na učinkovitu vladavinu prava kako bi se sprovele bitne reforme na putu BiH ka EU.

‘Evropska unija je posvećena EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, kazala je ona.

Podsjećamo, ranije je Ambasada SAD-a u odgovoru na upit N1 televizije podsjetila da je Ustavni sud BiH obilježavanje Dana Republike Srpske proglasio neustavnim, te da su presude tog suda konačne i obavezujuće.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da podržavaju da Republika Srpska slavi svoje praznike, ali u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad