Upoznajte najbolje nastavnike u BiH: Iz učionice u Parlament i svemir

Vijesti 09. jan 202019:04 > 21:55
N1

Adila Salibašić, profesorica BHS jezika u II gimnaziji u Sarajevu, Ernad Osimić, profesor jezika iz Četvrte Osnovne škole iz Brčkog i Mahir Mališević, profesor goegrafije iz OŠ Srednje - Ilijaš bili su gosti Večernjeg studija. Oni su dobitnici nagrade NIN-a za najbolje i najinovativnije nastavnike u BiH.

Obrazovanje je važno. Obrazovanje je prioritet našeg društva. Ono je briga svih nas, ali ipak dobrog obrazovanja nema bez dobrih nastavnika, učitelja, profesora.

U vrijeme kada je međunarodno PISA istraživanje pokazalo da djeca u BiH nisu funkcionalno pismena i da je obrazovni sistem nisko na ljestvici testiranih zemalja, dolazi 4. po redu nagrada za najinovativnije nastavnike i nastavnice u BiH, NIN – koja pokazuje dobre primjere u obrazovanju.

Važno ih je prepoznati, motivirati i kao što je PiSA poručila ulagati u dobre nastavnike u čijim su rukama – djeca.

Šta zamjeraju obrazovnom sistemu, kako se to odgajaju poslušnici, kako iz učionice otići u državni Parlament, ali i u svemir – te kakve su to inovacije uveli u obrazovni sistem svojih škola – samo su neka od pitanja koja su odgovorili tokom gostovanja u Večernjem studiju. Kakvi su odnosi na relaciji roditelj – nastavnik i gdje su problemi u nastavi, saznajte u novoj emisiji Večernji studio.

Ako ste propustili redovno emitovanje – pogledajte snimak koji se nalazi u prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad