Lazović: Izborni zakon ne može biti onakav kakav je zacrtan u prostorijama HNS-a

Vijesti 10. jan 202008:33 > 08:54
N1

Haris Ćutahija iz Panevropske unije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva SPD-a Miro Lazović gostovali su na N1 gdje su komentarisali preuzimanje Hrvatske šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Evropske unije.

O tome da li je hrvatsko predsjedavanje EU velika prilika za našu zemlju, Ćutahija je rekao kako Bosna i Hercegovina ima svojih prijatelja u cijeloj Evropi, te da postoje cijele grupe koje pomažu našoj državi, uključujući i Panevropsku uniju da uđe u Evropsku uniju.

Međutim, to ne znači ništa dok mi ne počnemo raditi svoj posao. Proces EU integracija se ne spominje od izbora, bukvalno je to prošlo, kroz izbore se malo spominjalo. Nakon toga godinu dana nismo imali Vijeće ministara BiH i pričalo se o tome, a onda je ANP došao u fokus javnosti. EU se ne spominje“, istakao je Ćutahija.

Lazović je rekao da je dobro da je Hrvatska preuzela poziciju predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci.

Također je to veliki uspjeh za Hrvatsku, ali ne očekujem da će se spektakularni rezultati desiti kada je u pitanju ovaj region. Bilo bi dobro kada bi Hrvatska pokušala uticati na promjenu stava EU kada je Macron zakočio otvaranje razgovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To bi bila nada za BiH i evropske integracije. Od predsjedavanja Hrvatske EU očekujem to da nekom svojom pozicijom suspregne neke negativne silnice koje su u BiH, a koje su suprotne evropskim standardima i tu mislim na politiku HNS -a i insistiranje oko Izbornog zakona i to bi bilo na neki način dobra stvar da se u narednom periodu kroz predsjedavanje Hrvatske ti standardi približe na političku scenu unutar BiH. To bi po meni bio veliki podstrek i mislim da će Plenković morati biti medijator one politike koja će se utvrđivati u Briselu“, komentarisao je Lazović.

N1

Ćutahija je poručio kako se BiH treba uhvatiti u koštac sa reformama, te je rekao i da izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona kako je “BiH tempirana bomba” nije dobronamjerna.

Macronova izjava nije dobronamjerna i to je populistička izjava i takve izjave su prisutne. Mi imamo jasno definisane korake šta moramo uraditi. Sama promocija BiH ne treba biti u smislu PR-a, nego onoga što radimo. Mi imamo latentan odnos prema promjenama. Naše institucije imaju svoje uspjehe ali su prespori”, kazao je te dodao kako je juče bio “divan primjer da pokažemo kakva smo mi pravna država“, osvrčući se na proslavu dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Da se čelnici institucija BiH direktno sukobljavaju sa presudama Ustavnog suda. Ne priznaju se ni presude Međunarodnog suda u Hagu, čime se krši i međunarodni zakon. Mi imamo prijatelje u Evropi, i recept za stabilnost ove regije je ulazak u EU. Hrvatska to najbolje zna i njima je u interesu da BiH što prije uđe u EU, no nas niko neće uvesti – mi sami moramo ući u EU“, naveo je Ćutahija.

Lazović je kazao kako će Hrvatska morati mijenjati svoju politiku prema BiH.

Odnosi BiH i Hrvatske su uskomešani neprimjerenim izjavama, pa i potezima koje je aktuelno rukovodstvo činilo prema BiH. Mislim da će morati doći do nekih promjena izborom Zorana Milanovića. Morat će doći do toga da jedna dobra kohabitacija između Milanovića i Plenkovića da jedan rezultat koji će se reflektovati na odnose u regionu. Tu prije svega mislim na odnose prema BiH, jer je jasno da politika HNS-a, koja je bila vezana za HDZ Hrvatske, će se morati mijenjati. Izborni zakon ne može biti onakav kakav je zacrtan u prostorijama HNS-a a to je stvaranje nekih etničkih izbornih jedinica. Morat će se ići ka tome da se građanski princip formira, jer su to principi EU. Mislim da će i Plenković zbog toga morati politiku mijenjati prema HNS-u“, naglasio je Lazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad