Šarović: Nema dogovora, ali "Turski tok" bi značio sigurnost

Vijesti 10. jan 202011:36 > 11:43
SDS

Novi izvor snabdjevanja gasom, konekcijom iz Turske za BiH bi značio sigurnost, a to bi dovelo i do konkurentnosti na tržištu poručio je bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, dodajući da je vrlo važno što je scenario priključenja na neki način izvjestan.

“Ključni problem je što još nema političkog dogovora oko priključenja BiH krakom koji bi sa istočne strane ulazio u našu zemlju. Još veći problem je što BiH nije ispunila obaveze iz ugovora sa Energetkom zajednicom, nije implementirala treći energetski paket i nema zakonodavstvo u oblasti gasa na državnom nivou”, poručio je bivši ministar.

Šarović je pojasnio da pokušaj uspostave zakona na nivou BiH prije par godina nije uspio, te dodao da je na vlastima u BiH da iskoriste priliku i donesu neophodno zakonodavstvo, koje bi ispunilo evropske standarde onako kako je to zahtjevala Energetska zajednica.

“Treba i postići dogovor oko priključenja i na Turski tok, i po meni vrlo je važno da donese odluke za priključenje na ovu južnu konekciju, a to je TAP, gasovod koji ide iz Azerbejdžana, preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i dalje prema Hrvatskoj”, rekao je Šarović za N1.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi metara kubnih.Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Drugi krak koji vodi do Srbije, još uvijek nije pušten u funkciju, jer Bugarska nije završila radove na izgradnji toka kroz ovu zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad