Ambasada Rusije u BiH: Ne bi trebalo kreirati probleme tamo gdje ih nema

Vijesti 10. jan 202013:11 > 13:16
N1

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini oglasila se u vezi komentara o statusu obilježavanja dana bh. entiteta Republika Srpska.

“Ne dijelimo ocjene iznesene u nizu komentara o takozvanoj ‘neustavnosti’ Dana Republike Srpske. Smatramo da ne bi trebalo podmetati pojmove i kreirati probleme tamo gdje ih nema. Kao što je poznato odluka Ustavnog suda BiH na koju se mnoge pozivaju ne odnosi se na Dan Republike Srpske nego na jednu odredbu Zakona o Danu Republike Srpske. Zapravo ona je priznata Ustavnim Sudom BiH suprotnom Ustavu BiH i ona je prestala važiti, a ne Dan Republike Srpske koji sam po sebi odlukom Ustavnog Suda nije bio osporen”, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

Kako navode, jučerašnja proslava bila je organizovana u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske i koja je bila donijeta u okviru ovlaštenja ovog organa.

“Ustavnost ove odluke nije sporna. U vezi sa tim pozivamo sve strane uključujući i predstavnike međunarodne zajednice da se suzdrže od negativne i rastavne retorike, oslone na slovo zakona i imaju u obziru zakonite interesi jedni drugih te teže ka mirnoj saradnji u novoj 2020. godini”, navode.

VEZANE VIJESTI

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u martu prošle godine osporio Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan ovog entiteta. Zahtjev za ocjenu ustavnosti dana RS podnijelo je u januaru 2018. godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS što praktično znači kako 9. januar ne može biti obilježen kao dan RS.

Neustavan je dio Zakona u kojem stoji da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”.

Bakir Izetbegović je ranije podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske. U apelaciji navodi da “svako određivanje praznika entiteta koji simbolizira samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja mjere koje vode razlikovanju, isključenju, ograničavanju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu”.

Sud je u novembru 2015. godine odlučio da je 9. januar kao Dan RS neustavan.

Presudu Ustavnog suda BiH vlasti u Republici Srpskoj nisu priznali, pa su u septembru 2016. održali referendum o danu RS, na kome se 99,79 posto građana izjasnilo da žele da obilježavaju 9. januar kao dan ovog entiteta. Ustavni sud poništio je rezultate refrenduma, no ni tu odluku vlasti RS nisu priznale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad