Sulejman Bugari za N1: Nasilje je bolest, dužni smo se boriti protiv zla

Vijesti 10. jan 202014:55 > 11. jan 2020 10:45
N1

Islamski teolog, hafiz Sulejman Bugari za N1 je govorio o aktuelnim društvenim pitanjima i problemima s kojima se suočava suvremeni čovjek.

Jedno od pitanja na koje je dao odgovor jeste pitanje sve većeg nasilja u društvu, ali i problema rodno-zasnovanog nasilja:

Nasilje je zabranjeno. Gospodar kaže da nema nasilja u vjeri. On kaže: Zar ćeš ti siliti ljude da vjeruju? Ljudi su slobodni da biraju! Kao zajednica zaduženi smo da se borimo protiv zla, protiv svake vrste nasilja – bez obzira ko ga čini: musliman, pravoslavac ili katolik, bilo ko – mi smo protv njega. Ja sam protiv muslimana koji uznemirava drugog, makar to bio moj brat. To mi je misija. Nasilje je bolest koja se toliko proširila, samo jer smo se ideološki vezali za pogrešno, makar to i vjera bila”, rekao je za N1 u razgovoru s Nikolom Vučićem u emisiji “Izvan okvira” Sulejaman Bugari kazavši kako mnogi, zbog želje da ostvare ovozemaljsko, čak i vjeru uzimaju da bi upotrijebili silu protiv drugog čovjeka, međutim – kako tvrdi – to je bolestan pristup.

Nasilje nad ženama

Nikakvih razlika u vjeri nema među muškarcima i ženama, kad je u pitanju odgovornost prema onome što Bog traži od nas. Poslanik posljednji nikada nasilje nije upotrijebio prema ženi svojoj. Nikada! A ko će nam biti uzor ako ne on? (…) To je ponižavanje žene; ženu se podcjenjuje na svim nivoima. Nažalost. A to smo mi dopustili. Međutim, Gospodar to ne da”, poručuje Bugari.

Cijeli razgovor sa Sulejmanom Bugarijem gledajte u narednom izdanju emisije Izvan okvira, u ponedjeljak 13. januara s početkom od 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad