Osumnjičenima u akciji Memori predloženo produženje pritvora za još dva mjeseca

Vijesti 10. jan 202015:15 > 15:19
N1

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo predložila je Opštinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora osumnjičenima Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić za još dva mjeseca.

“Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela”, kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Jasmin Mešković i Suada Nožić uhapšeni su sredinom decembra u sklopu operativne akcije kodnog naziva “Memori”.

VEZANE VIJESTI

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na 11 lokacija, tada je privedeno pet ljudi, a za Mešković i Nožić je predložen jednomjesečni pritvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad