Boris Tadić za N1: Da sam predsednik Srbije, otišao bih na proslavu Dana RS

Vijesti 11. jan 202009:19 > 09:24
N1

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, kazao je danas za N1 da bi, da je danas na toj funkciji, u slučaju poziva zvanične Banjaluke - otišao na proslavu Dana Republike Srpske.

On je u Novom danu kazao da se oko tog pitanja dižu tenzije i da ih je potrebno spuštati.

”Otišao bih, mislim da se oko tog pitanja dižu prekomerne tenzije i da bi ih trebalo spuštati. Ima tu argumenata i sa jedne i sa druge strane. Činjenica je da je Republika Srpska izraz legitimnne volje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i ona je proglašena pre ratnih sukoba. Ono što je mnogo gore je pitanje Strategije odbrane koje direktno zadire u nadležnosti suverene u susedne države i mnogo je veće i ozbiljnije pitanje od proslave državnosti Republike Srpske”, ispričao je Tadić u razgovoru za N1.

Potom je dodao da je Dan Republike Srpske – dan državnosti ovog entiteta.

”Na dan državnosti Republike Srpske, a u unutrašnje asocijacije koje su razvijene u Bosni i Hercegovini u međuvremenu ne bih ulazio”, dodao je.

Na konstataciju da Republika Srpska nije država, Tadić je uporedio poziciju Bosne i Hercegovine unutar bivše Jugoslavije.

‘Insistiranje na Danu državnosti Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine mislim da pomera fokus pažnje sa bitnih na, ne posebno bitna mesta i to je za mene veoma opasno. Moja sugestija je da se čitava diskusija s tog pitanja, pomeri na pitanje strukturnih odnosa i funkcionalosti Bosne i Hercegovine. Najvažnije pitanje je pitanje pomirenja, na tome se ništa ne radi”, ocijenio je on.

Tadić je rekao da svaka dalja diskusija o ovom pitanju može biti kontraproduktivna potcrtavši da ideja državnosti Republike Srpske ne ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

”Ja naprimer da sam na čelu Republike Srpske ne bi insistirao na kvalifikaciji dana državnosti, ali ljudi koji su izabrani od strane građana imaju pravo da insistiraju. Ideja državnosti ne ugrožava suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Ova diskusija nadalje može biti kontraproduktivna. Po mom mišljenju je najveći problem je nefunkcionisanje Bosne i Hercegovine i nepomeranje u pravcu pomirenja i izgradnji boljih odnosa’‘, naglasio je Tadić.

On je komentarisao i kritike Čedomira Jovanovića, poteze Ane Brnabić, izbor Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske i ostale aktuelne teme. Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad