Zvizdić o odnosu Vlade RH prema BiH: Na njih smo se uvijek mogli osloniti

Vijesti 11. jan 202011:11 > 11:20
N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) kazao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dosta složeni, kompleksni, te da se nikako ne mogu posmatrati niti jednostrano, niti kroz prizmu samo posljednjih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

“Postoji nekoliko činjenica koje uvijek moramo imati na umu. Prva i najvažnija jeste da je Hrvatska naš susjed sa kojim dijelimo najdužu granicu, dužu od hiljadu kilometara; da smo strateški, geopolitički, teritorijalno, historijski, perspektivno upućeni jedni na druge. Dakle, naše veze sežu daleko u prošlost i u tom smislu je logično da budemo oslonjeni jedni na druge. To su fakti koje ne smijemo zaboraviti”, smatra Zvizdić.

S druge strane, dodao je on, imamo aktuelne političke procese, aktuelne političke događaje koji daju jednu notu ili definišu odnose između BiH i Hrvatske.

Zvizdić kaže da je pobjeda Zorana Milanovića na izborima u Hrvatskoj bazirana na činjenici da je on ponudio jednu drugu perspektivu, prije svega razvoja Hrvatske, a onda i odnosa u samoj regiji.

“Dakle, oni koji su glasali za Milanovića, glasali su upravo za promjenu odnosa prema Bosni i Hercegovini ili između Hrvatske i BiH. To je ono što očekujemo. Dosadašnji odnosi, po mom mišljenju, nisu bili bazirani na zadovoljavajućem stepenu, govorim na nivou predsjednika, na zadovoljavajućem stepenu međusobnog uvažavanja, poštivanja suvereniteta i integriteta BiH, nego na čestom i bezrazložnom miješanju u unutrašnja pitanja BiH i pokušaju jednoga neprirodnoga patroniziranja nad svim procesima u regionu i u BiH”, naveo je Zvizdić.

On misli da to treba promijeniti, te da postoji dovoljno tema, dovoljno prostora „za normalan odnos između BiH i Hrvatske, tamo gdje na bazi međusobnog uvažavanja, reciprociteta, poštivanja međunarodnih standarda sigurno možemo unaprijediti odnose na političkom, ekonomskom, kulturnom nivou“.

“Hrvatska je jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Historijski smo orijentisani jedni na druge. BiH je aspirant ka evropskim integracijama, Hrvatska je članica Evropske unije i NATO saveza. Moram reći da su u ranijem periodu Vlada Hrvatske i posebno Andrej Plenković bili uvijek pozitivno orijentirani, naklonjeni ka evropskim integracijama BiH. Na njih smo se uvijek mogli osloniti kao na nekoga ko nam je značajno pomogao u tom procesu”, istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da, istovremeno, postoje i neke teme koje još uvijek predstavljaju probleme u odnosima između dvije zemlje, kao što su “izgradnja mosta, odlagalište nuklearnog otpada, korištenje imovine BiH”…

“Dakle, te teme treba staviti na sto, o njima treba razgovarati na bazi činjenica, relevantnih fakata i međunarodnog prava. Očekujem da Zoran Milanović sve to skupa vrati u institucionalne okvire, u okvire institucija sistema, da njegove posjete budu na institucionalnoj razini, ne nikako na razini jednopartijskih ili etnički baziranih posjeta. Nego, jednostavno da takve posjete budu posjete Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima, posjete koje će sasvim sigurno moći promijeniti i unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske”, kazao je Zvizdić.

Zoran Milanović pobijedio je na predsjedničkim izborima 5. januara i postao peti predsjednik Republike Hrvatske. Protukandidatkinju, dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, pobijedio je sa 104.901 glasom prednosti, odnosno dobio je ukupno 1.034.389 glasova u drugom krugu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad