Hoće li Sarajevo opet biti domaćin Olimpijskih igara?

Vijesti 11. jan 202015:37 > 15:40
N1/Ilustracija

Kandidatura za Zimske olimpijske igre 2030. bi mogla pokrenuti novi koncept organiziranja ovog takmičenja, a to bi moglo dovesti i glavni bh. grad Sarajevo na listu novih - starih domaćina, pišu strani mediji.

Kako javlja britanski BBC, prenoseći Octaviana Morariua, predsjednika komisije za izbor domaćina Olimpijskih igara, dva od tri grada kandidata za zimsku smotru sporta 2030. godine već su bili domaćini Olimpijade.

Španski grad Barcelona – domaćin Ljetnih olimpijskih igara iz 1992. godine – je novi kandidat, koji se pridružuje bivšem domaćinu Sapporu (Japan, 1972) i Salt Lake Cityju (USA, 2002). Nominacija Barcelone ide u paru sa pirinejskom Kneževinom Andorom, koja bi bila domaćin skijaškim događajima”, piše BBC, naglašavajući da bi nominacija Andore mogla uključiti i Sarajevo, domaćina Zimskih olimpijskih igara iz 1984. kao mjesto za održavanje ski-skokova.

Pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta za zajedničko održavanje događaja su nedavno izmijenjena, što bi omogućilo udružene kandidature za buduće Olimpijade. Datum za odabir domaćina 2030. godine još nije utvrđen”, prenosi britanski medij.

Nakon Pekinga, u kojem će se održati Zimske olimpijske igre 2022., italijanski grad Milano i skijaški centar Cortina d'Ampezzo će biti domaćini zimske Olimpijade 2026.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad