Ukinut pritvor prvooptuženom iz najveće optužnice za automafiju Danilu Cicoviću

Vijesti 11. jan 202016:29 > 16:40
N1

Marko Trifković bio je u bjekstvu od trenutka formiranja predmeta "Volan" i početka suđenja organiziranoj kriminalnoj skupini koja se bavila krađom vozila. Odmah po hapšenju na Palama, Trifkoviću je automaski određen pritvor, jer je uhapšen po ranije raspisanoj potjernici.

Policijski službenci SIPA-e jučer su na području Pala, u saradnji sa MUP-om RS, lišili slobode jedno lice koje koje se dovodi u vezu sa više krivičnih djela i za kojim je bila raspisana potjernica. Navedeno lice je kriminalistički obrađeno i tokom jučerašnjeg dana je predano u nadležnost Suda BiH na dalje postupanje“, kazao nam je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Premda se tereti da je član organizirane kriminalne skupine, prema našim saznanjima, Trifković će biti ispitivan o okolnostima ubistva dvojice sarajevskih policajaca oktobra 2018. godine. Predmet Marko Trifković i drugi, u kojem su još i Bojan Košarac, Miroslav Škobo i Ferdo Vukoja izdvojen je iz spisa Danilo Cicović i drugi. Cicović je prvi na spisku optuženih članova kriminalne skupine, koja, prema optužnici Tužiteljstva BiH, broji još 22 člana.

Među njima i Srećko Trifković, koji se uz Miloša Obradova, jedini dovodio u vezu sa ubistvom policajaca. Kantonalni sud u Sarajevu pustio ih je na slobodu jer više nije bilo osnova da budu u pritvoru. Međutim, predani su u nadležnost Tužiteljstva Republike Srpske zbog ubistva Damira Ostojića. Srećko Trifković, kako nam je potvrdila advokatica, pušten je na slobodu 23. decembra prošle godine. Iako na slobodi, Srećko Trifković i dalje je pod istragom Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu zbog ubistva policajaca.

Glavni pretres u predmetu Cicović i drugi otvoren je 12. decembra 2018. godine.

Optužnica ovu skupinu tereti za višegodišnju krađu, preprodaju i rastavljanje automobila na dijelove. Sva ukradena vozila u proteklih nekoliko godina su preprodavana, a tražen je otkup od vlasnika za njih ili su ukoliko ne dođe do otkupa, rastavljana i prodavana u dijelovima trećim osobama. Ova organizirana skupina djelovala je na četiri područja: Ilidža, Istočna Ilidža, Mokro, zapadna Hercegovina. Vozila su skrivana uglavnom na području Sarajevsko-romanijske regije, a potom i preprodavana u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Tužitelj Džermin Pašić detaljno je opisivao krađu vozila na području Kantona Sarajevo.

Upotrebom podesnog alata prerezali su bravu prednjih lijevih vrata, otvorili vozilo, upotrebom dekodera stavili u pogon i odvezli u naselje Lužani i sakrili na parking prostor. Nakon čega su Pajić Sreto i Ninković Davor radi prikrivanja krivičnog djela porijekla njegovog pravog vlasnika, te prodajom otuđenog vozila u BiH i Srbiju, prevezli otuđeno vozilo na realiciji Sarajevo Zvornik i prodali licu A.Ž.“, izjava je tužitelja Džermina Pašića od 15. novembra 2018.

Optužnica u predmetu “Volan” najopsežnija je ikad podignuta za krađu automobila. Ipak, zanimljivo je da je Sud BiH 30. decembra prošle godine optuženima Danilu Cicoviću i Miroslavu Pajiću ukinuo pritvor.

Istovremeno su prema optuženima Danilu Cicoviću i Miroslavu Pajiću određene mjere zabrane i to: zabrane napuštanja boravišta, obavezno javljanje nadležnom organu te zabrana putovanja“, stoji u odluci Suda.

Prošla je godina dana od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Nadležni su tog 26. oktobra najavljivali da će prevrnuti čitavu državu kako bi pronašli ubice. Ni danas se ne zna ko su oni, nije podignuta nijedna optužnica, a i oni koji su se se dovodili u vezu sa ubistvom – su na slobodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad