Tegeltija optužio SDA

Vijesti 13. jan 202011:17 > 11:21
N1

SDA želi da vrati uticaj na rad pravosuđa Bosne i Hercegovine, a jedan od razloga je to što je za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više lica nego u prethodnih 11 godina, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

“Upravo to je jedan od razloga zbog kojih i dalje trpimo napade SDA koja, u namjeri da se ponovo dokopa kontrole nad pravosudnim institucijama, traži reformu VSTS”, rekao je Tegeltija za “Politiku”.

On je dodao da su od 2004. do 2015. godine u Tužilaštvu BiH podignute 53 optužnice protiv 102 osobe za slučajeve u kojima su žrtve Srbi, dok je od 2015. godine do danas podignuta 41 optužnica protiv 126 osobe.

Tegeltija tvrdi da je “do prije nekoliko godina pravosuđe na nivou BiH bilo dobrim dijelom pod svojevrsnom kontrolom SDA koju su u tome, zbog određenih političkih interesa, prećutno podržavali i pojedini međunarodni faktori”.

Tegeltija je naveo i to “da se pravosuđe uspjelo istrgnuti iz tih poluga političke kontrole i učiniti nezavisnim, ali da je nakon toga krenula hajka koja je dolazila iz pojedinih političkih krugova u Federaciji BiH, primarno iz SDA”.

Komentarišući izvještaj eksperta Evropske komisije Reinharda Priebea da pravosudni sistem u BiH ne funkcioniše adekvatno, Tegeltija je rekao da Priebe, s jedne strane, prepoznaje probleme koji proističu iz složene ustavne strukture BiH i razloge nezadovoljavajućeg funkcionisanja procesuiranja korupcije.

Tegeltija nije želio da komentariše političku dimenziju ovog izvještaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad