Općina jedinstvena u BiH: Besplatan javni prevoz za sve građane (VIDEO)

Vijesti 13. jan 202013:00 > 13:02
N1

U duhu najrazvijenih evropskih gradova Prozor-Rama ušla je u 2020. godinu. Nakon što su omogućili besplatan prevoz za đake osnovnih i srednjih škola, ovu pogodnost odlučili su proširiti na sve građane. Prijedlog načelnika, Općinsko vijeće je izglasalo, i od početka mjeseca stanovnici ove hercegovačke lokalne zajednice u javni prevoz ulaze bez karata.

“S obzirom da godinama unazad finansiramo besplatan prevoz đaka, sada smo dopunili, pa to podrazumijeva i besplatan prevoz građana”, kazao je u razgovoru za N1 načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević.

Prvi čovjek ove Opštine pojasnio je da su građani kroz javnu raspravu koja je provedena izrazili potrebu za ovim vidom pomoći, što su opštinske vlasti prepoznale.

“Mislim da će olakšati građanima, mlađe generacije su kao i u drugim mjestima napustile, tako da su ostali stariji ljudi kojima je nezgodno doći do središta grada, a neki su udaljeni i do 30 kilometara, tako da je to jedna vrsta potrebe za starije ljude”, rekao je Ivančević.

Ivančević pojašnjava da zapadni dio Opštine nama organizovan gradski prevoz, ali ima prevoz đaka do osmog razreda. Taj prevoz kaže prvi čovjek Opštine plaća lokalna zajednica.

“Prevoz djece do osmog razreda treba da plaća županija, međutim oni to ne rade. Srednja škola nije obavezna – da se vrši prevoz, ali mi i to godinama unazad finansiramo kako bismo zadržali naše učenike ovdje”, rekao je sagovornik N1.

Ovo je prvi slučaj da je jedna lokalna zajednica u BiH svim građanima omogućila potpuno besplatan javni prevoz. Odlukom su preduhitrili i Luksemburg koji planira istu praksu uvesti, ali od marta ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad