Rezolucija u Američkom kongresu: Soleimani planirao napade u Njemačkoj, BiH…

Vijesti 14. jan 202012:11 > 12:13
REUTERS/Tom Brenner

Visokorangirani republikanski senator Ted Cruz uputio je rezoluciju u Američkom kongresu kojom se odaje počast američkim vojnicima i obavještanoj službi koji su učestvovali u akciji ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija. U rezoluciji se spominje i Bosna i Hercegovina u kontekstu da je Soleimani, između ostalih zemalja u Evropi, planirano napade i u našoj zemlji.

“Drugog januara 2020. godine, američki vojnici su ubili vođu terorista Qasema Soleimanija u ciljanom napadu protiv terorista koji su pripremali napad na Sjedinjene Američke Države, njene državljane i osoblje. Qasem Soleimani je bio vođa Islamske revolucionarne garde – al Quds koju SAD smatraju terorističkom organizacijom te globalnom terorističkom prijetnjom za SAD i međunarodnu zajednicu”, stoji u rezoluciji koju možete pročitati na ovom linku. 

U rezoluciji se navodi da je Soleimani bio projektant terorističkih napada u Iraku, Afganistanu, te u drugim državama u kojim je poginulo na stotine američkih vojnika i osoblja, koristeći i oružje i improvizirane eksplozivne naprave koje je su direktno došle od al-Quds snaga.

“Soleimani je planirao i/ili podržavao brojne druge terorističke napade protiv SAD-a, uključujući i ubijstvo saudijskog ambasadora u SAD-u Adela al-Jubeira u 2011. godini, dok je boravio u SAD-u, kao i za napad na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019., te je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i dr. državama”.

N1/congress.gov
N1/congress.gov
N1/congress.gov
N1/congress.gov
N1/congress.gov

Rezolucija takođe navodi da su američki predsjednici George W. Bush i Barack Obama, te Ministarstvo finansija SAD-a nametnuli sankcije Soleimaniju – blokirajući mu vlasništvo i zabranjujući transakcije pod sumnjom da podržava terorizam, zbog planiranja ubijstva saudijskog ambasadora u SAD-u.

Hvaleći hrabrost američkih vojnika angažiranih u suzbijanju al-Quds snaga i njenih ogranaka u Iraku, Afganistanu, i drugdje, rezolucija navodi da Soleimanijeva smrt predstavlja značajan udaraz Revolucionarnoj gardi i terorističkim organizacijama koje se dovode u vezu s njom, ali da terorizam još uvijek predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost SAD-a.

U zaključku rezolucije se navodi da su Soleimani i al-Quds pružali ključnu podršku “režimu Bashara al-Assada u Siriji te su ciljano ubijali i radili na etničkom čišćenju stotina hiljada muslimana sunita širom Bliskog istoka”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad