Lista pitanja za test općeg znanja za policajce i inspektore u KS

Vijesti 14. jan 202013:43 > 13:46
REUTERS/Dado Ruvic

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) objavilo je listu pitanja za test općeg znanja za buduće policajce, kao i mlađe inspektore, s ciljem prevencije korupcije ali i povećanja transparentnosti prilikom zapošljavanja.

“Ovo je prvi put od postojanja MUP-a KS da kandidati za policajce ili mlađe inspektore mogu pronaći pitanja i adekvatno se pripremiti za konkursnu proceduru”, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, istaknuvši da je to rezultat izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Prema pojašnjenju ministra, te izmjene i dopune su usvojene s ciljem povećanja transparentnosti prilikom zapošljavanja policijskih službenika i prevencije korupcije a što je jedna od prioritetnih mjera Vlade Kantona Sarajevo.

“Vrlo često kandidati ne znaju kako da se pripreme za ispit općeg znanja. Objavom pitanja, od kojih je jedna grupa pitanja za čin policajca a druga za čin mlađeg inspektora, kandidati se mogu pripremiti i u konkursnoj proceduri ostvariti što bolje rezultate”, kazao je Katica.

Lista pitanja za ispit općeg znanja se nalazi na zvaničnoj web stranici MUP-a KS, u skladu s zakonskom procedurom, a javni konkurs će biti naknadno raspisan o čemu će javnost biti obaviještena, saopćeno je iz Kabineta ministra MUP-a KS.

Listu sa pitanjima pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad