Džindić: Sumnjam u uspjeh pregovora sa mogućim investitorima u Aluminij

Vijesti 14. jan 202014:19 > 14:23
N1

Ministar energije u Vladi FBiH Nermin Džindić nije optimista kada je u pitanju skori sastanak sa predstavnicima Abraham grupacije, a u vezi sa eventualnim ulaganjima u Aluminij. Džindić poručuje, mostarskom gigantu treba strateški partner, no sumnja da bi to mogla biti ova grupacija.

“Kao što sam govorio, onaj model koji je zagovaran dugi niz godina nije ispravan, i taj model vodi u stečaj tu Kompaniju, i to se pokazalo, evo rekli smo do Nove Godine, mjesec-gore dole i to ne može više izdržati”, rekao je Džindić.

Džindić je kazao da se poslovni model Aluminija mora koncipirati na ulaznim konkurentskim cijenama glinice, električne energije i svih drugih repromaterijala uz dobru, konkurentnu prodajnu cijenu aluminijuma u vrijeme kada je, kaže Džindić, na berzi cijena aluminijuma visoka.

“To je formula za uspjeh u biznisu aluminijuma. Pored toga morate imati strateškog partnera koji će poznavati pravila igre i imati dara za taj biznis”, kaže prvi čovjek ministarstva energetike FBiH.

Nažalost, kaže Džindić, aktuelna uprava, ali i prethodne uprave nisu imali smisla za taj posao što je dovelo do stanja u kojem je Aluminij danas. Dokaz za to je, pojašnjava ministar, da se poslednjih dana dijele otpremnine za poslednih 325 zaposlenih u ovoj Kompaniji.

“Postoji još jedan sastanak vezano za Abraham grupaciju. Nisam preveliki optimista obzirom na inovirani prijedlog njihove ideje o iznajmljivanju ili rentanju kompanije”, rekao je Džindić.

Resorni ministar je još potcrtao da iako nije optimista, sastanak sa potencijalnim ulagačima u Aluminij će se vrlo brzo održati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad