Iz NATO-a za N1: Radujemo se pomoći Bosni i Hercegovini

Vijesti 14. jan 202014:40 > 14:48
N1

Iako je Bosna i Hercegovina krajem prošlog mjeseca u sjedište NATO-a u Brisel poslala dokument po nazivom Plan reformi za koji još uvijek nije jasno da li je ili nije godišnji nacionalni plan Bosne i Hercegovine iz sjedišta NATO-a nema konkretnog odgovora o tome na koji će se način tretirati ovaj dokument i buduća saradnja s Bosnom i Hercegovinom.

Podsjećamo da je na naslovnoj stranici ovog dokumenta pisalo da se on odnosi na period novembar 2019. – novembar 2020. i to praktično znači da su prošla gotovo tri mjeseca u kojima se nije uradilo ništa na njegovom ispunjavanju.

“Trenutno ne možemo dodati bilo šta na ono što smo već rekli o ovome. Ovo je program reformi Bosne i Hercegovine, s onim što su vlasti identifikovale kao reformske ciljeve. Radujemo se pomoći Bosni i Hercegovini na implementaciji ovih reformi, kao što smo to radili i u prošlosti, jer su Saveznici opredjeljeni za stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u širem smislu“, kazao je za N1 izvor u sjedištu NATO-a u Briselu.

Ipak, postoje naznake da bi NATO savez mogao u narednim sedmicama izreći konkretno mišljenje o programu reformi, a onda možda i pojasniti svoj stav o tome kako će se dalje razvijati odnosni između Bosne i Hercegovine i ove vojno-političke alijanse koja je nedavno proslavila sedam decenija postojanja.