Popunjeni bolnički kapaciteti: Dijete ovdje kad se rodi, zna od čega će umrijeti

Vijesti 14. jan 202015:33 > 18:54
N1

Bez pumpice Hazim Hasanović iz Bukinja ne može disati. Nekoliko puta je već bio u bolnici zbog problema sa plućima. Njegova porodica umrla je od karcinoma, a plaši se za zdravlje sina.

“Ja sam sahranio mater, sestru, brata. Sve je ti od ovog. Ne može mi niko kazati da nije. To je zagađeno, kazat se ne može”, kazao je Hazim Hasanović.

“Težak zrak. Osjeti i omladina. Ima par mlađih koji su oboljeli od plućnih bolesti. Mi smo nekako kao i navikli. Nekako guramo. Ne znamo ni mi sami kako”, dodao je Admir Hasanović.

Po riječima mještana Bukinja koji žive do Termoelektrane, više od 75 posto stanovništva umrlo je od karcinoma. Rijetki su oni koji su zdravi.

“Dijete ovdje kada se rodi i ako će živjeti ovdje, zna od čega će umrijeti. Svi su oboljeli, svi su bolesni. Znači, zađite redom, svi su bolesni”, riječi su Gorana Stojaka iz Bukinja.

Parametri za lebdeće čestice Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju 10, Evropske unije 25, a u Tuzli sinoć izmjereno 140 µg/m3.

Posljedice: Tuzlaci boluju od upale gornjih disajnih puteva, astme, hronične opstruktivne plućne bolesti, karcinoma pluća i alergija. Otrovne čestice uzrokuju i srčana oboljenja i moždane udare.

“Teško disanje, gušenje, brzo zamaranje, suh kašalj, povišena tjelesna temperatura, curenje nosa. To su jedni od simptoma koji se mogu javiti”, objasnila je Amra Šakušić sa Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.

“Sve štetne čestice i svi štetni gasovi, izazivaju iritaciju respiratornog epitela, sluznice. Posljedično, imamo navedene bolesti kao što su opstrukcijske plućne bolesti, upalne bolesti, alergijske plućne bolesti. Ako gledmao na dužu ekspoziciju koncetracije štetnih čestica, imamo porast karcinoma”, dodao je Suvad Deduć iz UKC Tuzla.

Osim industrije, zrak zagađuju fosilna goriva, ali i automobili i to do 40 posto. U TK prošle godine je registrovano više od 20 posto automobila u Federaciji, odnosno, 139.144 automobila i to najviše sa EURO3 motorom.

“Prevashodno, ne izlagati se štetnim česticama i gasovima. Ne izlaziti vani kada je koncentracija štetnih gasova najveća. To su jutarnji, poslijepodnevni, odnosno, večernji sati”, istaknuo je to Dedić.

Koji god dio dana bio, u Bukinju teško dišu.

“Ništa ne poduzimaju. Treba stanovništvu napraviti zgradu kod Doma zdravlja i tamo ga iseliti da se liječi”, riječi su Gorana Stojaka iz Mjesne zajednice Bukinje.

“Niko ništa ne rješava. Sada nam hoće praviti Blok 7. Niko ništa ne može. Baš smo zarobljeni u tome”, požalio se Admir Hasanović.

Doktori preporučuju korištenje maski, zabranu pušenja i korištenja nargile. Preporučuju i odlazak u planine, ali s obzirom na to da se štetne čestice prenose na daljinu od hiljadu kilometara od izvora, teško je danas naći čist zrak.

Tokom protekle godine oko 20.000 pacijenata je pregledano zbog plućnih bolesti, od toga četvrtina u Klinici za plućne bolesti u kojoj trenutno leži 90 bolesnika što je skoro popunilo bolničke kapacitete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad