Posljednji radnici Aluminija ostaju bez posla

N1

Krajem ovog mjeseca kompanija Aluminij ostaje i bez preostalih dvadesetak radnika koji su trenutno zaduženi na popisivanju stanja. Uprava Društva Aluminija ostavke je podnijela početkom decembra, a zasad nema informacija ko bi mogao preuzeti vođenje kompanije u narednom periodu.

O konačnoj sudbini Aluminija trebala bi se izjasniti Skupština preduzeća na sjednici koja je prvobitno trebala biti održana za tri dana, no prema svemu sudeći, sjednica će biti prolongirana jer još uvijek nije sve usklađeno u konačnom prijedlogu ugovora o najmu tvornice izraelskoj Abraham grupi.

Preostalim radnicima Aluminija, krajem decembra prošle godine, uručeni su otkazi ugovora o radu kao tehnološkom višku. Jedan dio njih, dobili su otkaz ugovora o radu uz otkazni rok kojeg trenutno odrađuju do kraja ovog mjeseca. Razočarani radnici više ne žele pred kamere.

Sada su kažu izgubili i posljednji tračak nade, da bi se nekad mogli vratiti na svoja radna mjesta

“Samo želim reći da je to velika šteta za Mostar, za državu, žao mi je što nas šalju na biro, što nas šalju van naše države”, kaže radnica Aluminija Tanja Jovanović.

Iako je početkom decembra Uprava Aluminija podnijela ostavke, direktor Društva i njegovi saradnici nastavili su nakon toga raditi do izbora novog direktora. Tako bi i dalje trebali pregovarati sa izraelsko-kineskom grupacijom, čija je prva ponuda odbijena, jer je insistirano na subvenciji za električnu energiju i drugim pogodnostima od države.

Posljednja ponuda predviđa da se iznajme Aluminijevi pogoni kako bi se omogućio nastavak proizvodnje. O tome se 17. januara trebala očitovati skupština dioničkog društva, no iz Odjela za korporativne komunikacije i marketing ove kompanije potvrdili su nam da je ista otkazana.

“Odjel za korporativne komunikacije i marketing: Po pitanju pregovora s Abraham grupom, ukljuceni su Vlada Federacije, Nadzorni odbor i po potrebi Uprava i stručna tijela Društva. S obzirom da pregovori još nisu okončani, otkazana je izvanredna skupština dioničkog društva Aluminij Mostar, zakazana za dan 17.01.2020. godine, na kojoj je trebalo donijeti odluku o zaključenu ugovora o zakupu imovine društva Aluminij d.d. Mostar sa društvom M.T. Abraham Group S.A. Za sada nije poznato koji će biti novi termin za održavanje Skupštine dioničara, ali je najvjerojatnije da će to uslijediti početkom veljače”, stoji u saopštenju Kompanije.

A da li će novi sastanak sa Abraham grupacijom uroditi plodom? Ministar Džindić nije optimista, s obzirom na, kako kaže, njihov inoviran prijedlog o rentanju kompanije. Stečaj je, tvrdi jedini realan i objektivan scenarij.

“Onaj model koji je zagovaran dugi niz godina, zadnjih desetak godina nije ispravan, i da taj model vodi u stečaj i to se pokazalo, rekli smo do nove godine, ali evo mjesec dva i ne može više izdržati. Model koji mora biti uspostavljen jeste da se proizvodnja Aluminija mora bazirati na ulaznim konkurentskim cijenama glinice, električne energije, uz konkuretnu ili dobru cijenu prodajnu kad je na tržištu cijena aluminija visoka”, kaže federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Mišljenje mnogih je da se ovakav scenarij i sudbina radnika Aluminija mogla predvidjeti još onog trenutka kad je tvornica ostala bez struje.

“Svi oni koji su gledali dramatične minute one noći kad je isključena struja tvornici, mogli su vidjeti da poslije toga će biti gotovo nemoguće pokrenuti proizvodnju. Sve ovo u međuvremenu što se dešavalo bilo je pokušaj saniranja štete, nego što je imalo realnih šansi da upali u smislu ponovnog pokretanja proizvodnje”, kaže novinar Dnevnik.ba Jurica Gudelj.

I dok se čeka na pitanje mogućeg ponovnog pokretanja proizvodnje, čeka se i na rezultate istrage koja bi trebala utvrditi ko je glavni krivac za krah nekad najvećeg bh izvoznika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad