Burna sjednica Parlamenta FBiH: Bankrot Elektroprivrede, prekršajna prijava…

Vijesti 14. jan 202017:51 > 20:04
N1

Danas je održana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena energetskom sektoru. Prije nego su doneseni zaključci, koji nikome nisu obavezujući, raspravljalo se o mogućem bankrotu Elektroprivrede BiH, krivičnim prijavama, te cijeni plina u državi.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač poručio je poslanicima da Energetska zajednica ne podržava izgradnju Bloka 7, termoelektrane u Tuzli iz dva razloga.

Jedan je što trenutno u Evropi nijedna država ne gradi termoelektrane, nego se okreću drugim izvorima energije. Poručio kako se sa njihovom izgradnjom treba prestati, na prvom mjestu zbog zdravlja građana.

Drugi, veliki problem za Bosnu i Hercegovinu, kako je kazao Kopač, je to što je Elektroprivreda BiH dala nedozvoljenu državnu garanciju za kredit za izgradnju Bloka 7, u stopostotnom iznosu. Prema pravilima Energetske zajednice nije moguće dati više od 80 posto garancije.

Izdavanje ovakve dozvole dovelo je do devet prekršajnih prijava protiv Bosne i Hercegovine za koju Kopač kaže da je najgora članica Energetske zajednice.

Ukoliko Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju sankcije zbog izdavanja stopostotne dozvole ogledaće se u potpunom bankrotu Elektroprivrede BiH, odnosno – od BiH će se zahtijevati da vrati sve državne garancije koje je izdavala elektroenergetskim projektima.

“Posljedica je da će Elektroprivreda BiH od sada uvijek imati mrlju na svojim bilansima. Moraće biti plaćena nedozovljena državna pomoć u budžetu Federacije, posebno ako bi BiH ušla u EU. Uvijek treba platiti svu nedozovljenu državnu pomoć unazad. To bi bio bankrot Elektroprivrede odmah, jednom kad bi ušli u EU”, objašnjava Kopač.

Protiv Bosne i Hercegovine pokrenuta je deveta krivična prijava upravo zbog izdavanja ove garancije.

Prilikom razgovora o gasu sukobili su se direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i direktor BH gasa Jasmin Salkić, prenosi reporterka N1 Adisa Imamović.

Nakon što je Kopač kazao da Bosna i Hercegovina ima najskuplji plin u odnosu na sve druge zemlje Evrope, te da Federacija BiH opstruiše donošenje zakona o gasu, Salkić mu je kazao kako plasira netačne informacije.

https://twitter.com/adisa_imamovic/status/1217043817146146816

“Prva neistina koja je iznesena je cijena, da mi imamo najskuplji gas. Mi smo sedmi po jeftinoći”, odgovara Jasmin Salkić, direktor BH Gasa.

Salkić je Kopača optužio i da igra na strani Republike Srpske, a na štetu Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno države jer iz Federacije, prijedlog iz RS ocjenjuju neustavnim i da bi njihov prijedlog značio preuzimanje nadležnosti koje pripadaju državi.

“Nećemo da odstupimo od osnovnih principa. Puno je rada iz ovog ministarstva, iz ove Vlade, iz ovih kompanija. Puno je posla tu da bi Bosna i Hercegovina bila u skladu sa EU, ali da bi mi sve interese srušili da bi zadovoljili nekog pojedinca – ja mislim da to ne treba raditi”, kaže Salkić.

U fokusu ove sjednice bila je izgradnja Bloka 7, zakon o električnoj energiji i plinu. Bosna i Hercegovina nije ispunila dodatne uslove iz Trećeg energetskog paketa koji se odnosne na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu. Jedan od zaključaka, poziva Savjet ministara i entitetska resorna ministarstva da usaglase državni zakon o električnoj energiji i gasu, pa da i entiteti prepišu i usklade zakon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad