N1 u kampu Ušivak: Iako daleko od kuće, migranti ne odustaju od svojih snova

Vijesti 14. jan 202018:37 > 19:21
N1

Više od 7.000 migranata trenutno boravi u Bosni i Hercegovini, podaci su UNHCR-a. Pet hiljada smješteno je u prihvatne centre. U Ušivku kod Hadžića nalazi se njih blizu 1.000 iako se taj broj konstantno mijenja. Ekipa N1 televizije boravila je danas u Hadžićima. Priču donose Semir Mustafić i Nedim Agić.

Minus jedan stepen celzijusa u migrantskom prihvatnom kampu Ušivak. Većina migranata uz mobilne telefone šalje poruke svojim porodicama. Januarsko sunce neki su iskoristili za zabavu i igru. S druge strane Adil iz Pakistana razmišlja kako naučiti bosanski jezik i pronaći posao. Jedna je od najomiljenjijih osoba u kampu. Kršćanin je i rodni grad Multan napustio je zbog dubokih religijskih podjela.

Da, ja sam sociolog. Magistrirao sam 2012. godine. Studirao sam u Pakistanu da bi imao bolju budućnost. Ali nažalost nisam mogao ništa učiniti. Tamo ima mnogo nepotizma, povlaštenih, bitno je koje si religije, ko te poznaje na bazi političkih poznanstava“, kazao je Adil iz Pakistana.

Šetajući dalje kroz kamp nailazimo na vesele Marokance. Pozivaju nas da igramo žongliramo sa loptom – nismo odbili. Pokazuju nam i fotografije njihove ekipe iz kampa koja igra futsal turnire u Hadžićima. Ilijas objašnjava da mu u Maroku ništa nije falilo, ali da mu njegova država nije pomogla u ostvarenju njegovih nogometnih snova i da želi sam raditi na tome.

Želim ostvariti svoje ciljeve. Imati bolji život koji nisam imao u mojoj zemlji. Moj san je igrati fudbal. Igrati u Evropi. Ako Bog da! Boriću se za svoje snove. Iz Maroka sam u Tursku došao avionom. Pješačio sam od Turske do Bosne“, kaze Ilyas iz Maroka.

Drugi Marokanac želi postati najbolji K1 borac na svijetu. Treninge obavlja u kontejneru, zbog trenutnih nepovoljnih vremenskih uslova i zime.

Moj san je da budem najbolji borac na svijeti kao Badr Hari. Želim završiti u Nizozemskoj i želim se boriti za svoj san“, kaže Nadir iz Maroka.

Da bi došli do snova, nešto moraju i pojesti. Vrijedna kuharica u Hadžićima priprema obrok za skoro 1.000 migranata. Obrok se priprema i za one najmlađe koji upravo imaju školske časove: crtanja, bojanja i pisanja.

“Dakle tri obroka dnevno. Osnovne higijenske potrebštine su ono što je najosnovnije čovjeku za održavanje lične higijene. Smješteni su u kontejnerskom smještaju i obezbijeđeno im je sve ono što je neophodno-grijanje. Sve prostorije u kojima borave naši korisnici migranti su zagrijane”, kaže Azra Ibrahimović Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad