Kvalitet zraka u Sarajevu jutros nešto bolji, ali i dalje vrlo nezdrav

Vijesti 15. jan 202007:45 > 07:47
Anadolija

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati iznosi 260 i niži je u odnosu na prethodni kada je iznosio je 342, ali je i dalje vrlo nezdrav.

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 194 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je jučer u isto vrijeme vrijednost čestica PM10 na toj mjernoj stanici iznosila 292.

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 68, odnosno umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 244 i vrlo je nezdrav.

U skladu sa trenutnom situacijom kvaliteta zraka kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je također vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad