Sarajevska policija o kontroli automobila na ulicama zbog zagađenog zraka

Vijesti 15. jan 202009:28 > 09:32
Anadolija

Postupajući po Odluci Vlade Kantona Sarajevo, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je u periodu od 11.01. do 14.01.2020. godine, od momenta proglašenja epizode "Uzbuna", preduzimala mjere i radnje iz djelokruga rada u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskom regulativom, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno, planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo (“Sl. novine Kantona Sarajevo” broj 44/19), propisano je, da će u slučaju, da je na snazi epizoda “Uzbuna”, policijski službenici Uprave policije pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja zabrane kretanja automobila, u Zoni A, čiji dizel motori imaju normu “EURO3” i manju, te zabranu kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu “EURO3” i manju, putem postavljene privremene saobraćajne signalizacije Ministarstva saobraćaja. Pomenutim Planom propisno je, da će u slučaju da je na snazi epizoda “Uzbuna”, policijski službenici pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja privremenog ograničenja upotrebe motornih vozila.

”U skladu sa navedenim, organizacione jedinice u sastavu Uprave policije, koje u djelokrugu svog rada vrše kontrolu saobraćaja su preventivno, nadzirući primjenu poštivanja odredbi iz navedenog Plana kontrolisali 225 motornih vozila u saobraćaju. Od navedenog broja, upozoreno je 27 vozača, sankcionisan je jedan vozač teretnog motornog vozila, zbog nepoštivanja postavljene saobraćajne signalizacije. Za navedeni vremenski period, pružene su 2 asistencije Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Uprava policije će i dalje, u slučaju da je na snazi jedna od epizoda iz pomenutog Plana, aktivno nastaviti sa primjenom odredbi Plana, u skladu sa svojim nadležnostima i propisanim mjerama iz istog”, saopćeno je.

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati iznosi 260 i niži je u odnosu na prethodni kada je iznosio je 342, ali je i dalje vrlo nezdrav.

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 194 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je jučer u isto vrijeme vrijednost čestica PM10 na toj mjernoj stanici iznosila 292.

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 68, odnosno umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 244 i vrlo je nezdrav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad