Zatraženo skidanje tačke imenovanja Mlađena Božovića za ministra

Vijesti 15. jan 202014:31 > 14:45
N1

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala bi se naći i tačka imenovanja Mlađena Božovića za ministra za tjudska prava i izbjeglice BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Predstavničkom domu Parlamentame skupštine Bosne i Hercegovine dostavila je Preporuku u vezi s potvrđivanjem imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Komisija, s četiri glasa “za”, četiri glasa “protiv” i dva glasa “suzdržan”, nije utvrdila da Mlađen Božović ispunjava sve uslove propisane Zakonom o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamentame skupštine Bosne i Hercegovine za imenovanje na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazao je danass da je šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović tražio da se odlučivanje o Božoviću prolongira, to jeste da se skine sa dnevnog reda sutrašnje sjednice.

Zastupnik Nenad Nešić iz Kluba poslanika ‘Srpski klub’ koji je Božovića i predložio za ministra, kazao je da Božović prošao sve provjere.

“Svi uslovi su ispunjeni da Božović bude ministar”, kazao je Nešić.

Iz Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine protiv su bili Saša Magazinović, Predrag Kojović, Branislav Borenović i Jasmin Emrić.

“Kandidat nije pokazao znanje iz oblasti kojom se treba baviti ministar”, kazao je Saša Magazinović na sjednici održanoj 3. januara.

Sličan stav imao je i Predrag Kojović.

“Osim što je pokazao zavidnu neinformiranost o nekim važnim pitanjima svog budućeg resora (djeca rata, elemenat ljudskih prava u migrantskoj krizi), gospodin Božović pokazuje i elementarnu nesposobnost manipulacije opstruktivnim pojmovima”, poručio je Kojović.

“Kao i kod njegovih prethodnika, nisam zadovoljan sadržajem odgovora, na ključna pitanja nismo dobili odgovor”, pooručio je Branislav Borenović.

“Negativan publicitet i narušena kredibilnost kandidata za obavljanje funkcije ministra za ljudska prava i izbjeglice”, naveo je Emrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad