Žestoke reakcije na potez nove većine u Kantonu Sarajevo: Ovo je nasilje!

Vijesti 16. jan 202010:43 > 10:51
Arhiv

Ministri iz Vlade Kantona Sarajevo obratili su se danas javnosti nakon što je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica Skupštine ovog Kantona - jutros prekinuta.

Amel Kovačević, ministar finansija, rekao je da se ovdje radi o odgovornosti nove skupštinske većine na čelu sa SDA.

”Odgovornost je na SDA i novoj vladajućoj većini, svjesni smo ogromnih problema zbog nedonošenja odluke. Trenutno je ovim pohođeno 14.000 budžetskih korisnika”, ispričao je Kovačević,

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić rekla je da je su poslanici SDA, a posebno Mirza Čelik, jučer negirali ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

”Čelik i SDA su jučer u potpunosti negirali ustavni poredak, stav OHR-a. Opasne su izjave Čelika da su Bošnjaci najmnogoljudniji narod i da moraju imati veća prava nego ostali. Zaboravili su da je SDA 2013. implementirala presudu Suda u Strazburu u slučaju Sejdić – Finci. To je bila historijska odluka koju i danas pozdavljamo. Ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg se zastupnici većine nisu pojavili”, naglasila je Brčić.

Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, današnji potez nove većine okarakterizitao je kao ”pravno i političko nasilje”.

”Preko 3.000 civilnih žrtrava rata čekaju na ova novčana sredstava. Ovo je pravno i političko nasilje nad građanima”, potcrtao je on.

Sjednicu je, podsjećamo, prekinula predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić, koja je jučer na konferenciji za medije kazala kako je njeno imenovanje na poziciju predsjedavajuće Skupštine KS, prema mišljenju OHR-a, ustavno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad