Reakcija RAK-a povodom isključenja programa Nove BH iz BH Telecoma

Vijesti 16. jan 202011:12 > 11:12
Nova BH

Slijedom brojnih poziva i upita krajnjih korisnika u vezi sa isključenjem programa Nova BH iz programske ponude pojedinih kablovskih distributera, u cilju tačnog informisanja javnosti, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, oglasila se sa danas saopćenjem za javnost.

VEZANE VIJESTI

”Pravilima Agencije je propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj sa programom Nova BH”, saopćeno je iz Agencije danas.

Iz RAK-a su naveli da kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, a povećanje pretplate za korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera.

”Agencija apeluje na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju, kao i na medije, da ne plasiraju dezinformacije u kojima se pominje „porez” i „oporezivanje” koje navodno uvode kablovski operateri, niti da u taj kontekst dovode Regulatornu agenciju za komunikacije. Poreze ne uvode privatne kompanije, već ih kao instrument javnih prihoda, propisuje država i njeni nadležni organi”, poručili su iz RAK-a.

‘Na kraju, Agencija poziva relevantne institucije da provođenjem nadležnosti, u saradnji sa Agencijom, omoguće razvoj tržišta kablovske distribucije u Bosni i Hercegovini u skladu sa principima transparentnosti, pravične konkurentnosti i poštovanja obaveza autorskih i srodnih prava, a u najboljem interesu krajnjih korisnika”, navedeno je u saopćenju Regulatorne agencije za komunikacije.

Podsjećamo, BH Telecom je donio odluku da ubuduće ne uvrštava Novu BH u svoju ponudu televizijskih kanala.

Time su gledateljima uskratili mogućnost praćenja vrhunskih sportskih sadržaja. Osim vrhunskog sportskog sadržaja, gledatelji ostaju uskraćeni i za kvalitetan ostali zabavni, serijski i informativni program.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad