Pogledajte sadržaj sporazuma koji je SDA predložila jučer

Vijesti 16. jan 202011:12 > 11:22
N1

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je jutros zbog nedostatka kvoruma, a šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Mahir Dević je na današnjoj pres-konferenciji nakon prekidanja sjednice rekao kako se cijela situacija dešava kako bi se onemogućilo da Mario Nenadić bude premijer Kantona Sarajevo.

Vi ste svjedoci blokada – od toga da se uzme pečat, da se ne dozvoljava da se ovjere sjednice, pa se pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Oni ovo sve čine i rade da bi onemogućili da Nenadić bude premijer Kantona Sarajevo. To je svima jasno. Mi njima nećemo dozvoliti da nam diktiraju ko će biti premijer“, istakao je Dević.

Zamislite da manjina postavlja mandatara. Mi smo kao odgovorna nova većina nudili rješenja niz puta. Juče smo bili pripremili Sporazum u kome smo čak i to pitanje predsjedavajućeg Skupštine riješili na način da smo rekli OK, evo i da vaš kandidat bude za predsjedavajućeg neustavan i da i naš bude neustavan, zakazujemo sjednicu o izglasavanju nepovjerenja Vladi koju će voditi kolegica Kristić. Ako se pokaže da je nova većina smijenila Vladu, dozvolite Čeliku da predsjedava i da se imenuje mandatar Nenadić. Prihvatili su to u prvom razgovoru i onda nakon toga odbili taj sporazum i počeli da nas ucjenjuju. To je bio dio rješenja da se riješi ova situacija u KS“, kazao je te priložio Sporazum koji možete pronaći u nastavku:

N1
N1

Dević je na pres-konferenciji istakao i da su oni od samog starta bili suočeni sa “frapantnim zloupotrebama Poslovnika o radu Skupštine KS”.

Zamislite situaciju da 18 zastupnika potpiše i da traže da se dopuni sa tačkom dnevnog reda koja glasi termin za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, znači to je tehničko pitanje, da kažemo kad će ta sjednica biti. Mi ne bi imali ništa protiv toga. Tadašnji predsjedavajući kaže da nije zahtjev dovoljno obrazložen. Pet dana iza je taj zahtjev dovoljno obrazložen i zakazuje se sjednica 16. januara kada je znao da je kolega Poturak na umri. Evo Poturak je danas tu, ranije se vratio i sada ulazimo u drugu epizodu, treću, četvrtu…“, naveo je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Nezabilježen je slučaj da manjina vlada većinom i to je sada stanje u KS koje imamo. Imamo već 3 ili 4 sjednice na kojima ima 15, 16 zastupnika i to tako može ići u nedogled. Gospodo, ako imate većinu upravljajte procesima. Zašto građane KS držite kao taoce ove političke situacije u KS. Ne možemo pristati na ovu vrstu ucjena. Na kraju krajeva, evo vam vlast pa vladajte. Evo mi nećemo. Vas 15 ako misli da može donositi odluke, preuzmite odgovornost. Premijeru, preuzmi odgovornost za Kanton Sarajevo“, istakao je Dević

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad