Dević: OHR nije iznio stav, citirao član Ustava koji ne ide u prilog manjini

Vijesti 16. jan 202011:33 > 11:34
N1

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević odbacio je navode predsjedavajuća Skupštine KS Danijele Kristić koja je jučer kazala kako je njeno imenovanje na poziciju predsjedavajuće, prema mišljenju OHR-a, ustavno. Dević je kazao da OHR nije iznio stav nego je samo citirao član Ustava koji, kako je kazao, ne ide u prilog imenovanja Kristić.

Zastupnik SDA je još jednom ponovi kako “manjina pokušava na sve načine” omogućiti imenovanje Marija Nenadića za mandatara.

“Zato su napravili rokadu, neustavno postavili Danijelu Kristić za predsjedavajuću Skupštine i zato su uzeli pečat. Ne možete uzeti pečati i govoriti kako sjednica nije legalna pored stenograma sa sjednice i njenog prenosa uživo. I onda pokrenu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na sjednici za koju ne date da se ovjeri”, kazao je Dević.

On se osvrnuo i na tvrdnje Kristić kako je OHR za njeno imenovanje na poziciji predsjedavajuće kazao da je po ustavu. Dević je naglasio da OHR nije nadležan za tako nešto nego je to Ustavni sud FBiH.

“Nije to tumačenje, niti mišljenje OHR-a. To je pismo. U tom pismu je citirana odredba Ustava FBiH koja njima ne ide u prilogu, u kojoj se kaže da tri konstitutivna naroda i ostali između sebe biraju ko je predsjedavajući. U konkretnoj situaciji (imenovanje Kristić) to su uradila dva konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih. Dakle, jedan konstitutivni narod nije bio prisutan. Pored toga Skupština nije obavještena o tome”, istakao je Dević i naveo kako je i OHR kazao da nije nadležan za tumačenje nego je to Ustavni sud FBiH.

Šta je naredni potez?

“Treba vratiti Skupštinu u legalne okvire. Mi ćemo zakazati sjednicu i neke je opet ne ovjere, a oni neka zakažu sa 15 ruku i donesu odluke. Vidite li vi o čemu se radi”, upitao je na kraju svoga obraćanja šef Kluba SDA u Skupštini KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad