U USK prolongiran početak nastave u drugom polugodištu

Vijesti 16. jan 202012:54 > 12:56
FENA/Vlada USK

Početak nastave u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona (USK) prolongiran je za 27. januar - potvrđeno je danas iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

“Zbog određenih tehničkih problema, nastava ne može početi sad u ponedjeljak i takvu smo obavijest proslijedili svim školama. Više je razloga zašto je početak drugog polugodišta prolongiran za 27. januar. Još uvijek nije završena procedura osiguranja prevoza učenika, a u nekim školama je u toku zamjena sistema za grijanje, tako da smo se odlučili na ovaj potez”, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

Procedure oko osiguranja prevoza učenika još nisu završene zbog nedoumica oko zakonskih izmjena, koje se odnose na centralizaciju javnih nabavki.

“Vlada je kao prioritet označila centralizaciju javnih nabavki kada je u pitanju nabavka energenata, jer je uočeno da se na taj način osigurava značajna ušteda. Što se tiče prevoza učenika, postupat ćemo kao i do sada, odnosno taj proces će ići preko javnih ustanova. Naravno, sve će se odvijati pod kontrolom i nadzorom resornog ministarstva. Procedure su toku i trebale bi biti okončane do 27. januara”, dodao je ministar Omerdić.

Pojašnjeno je i kako će se centralizacijom javnih nabavki kod kupovine energenata za grijanje osigurati značajno niža cijena ponuđača, s obzirom da se radi o velikoj količini energenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad