U Parlamentu BiH rasprava o radu VSTV-a, traži se prisustvo Milana Tegeltije

Vijesti 16. jan 202015:14 > 15:26
N1

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine našli su se godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. godinu i 2018. godinu.

Zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić govorila je o izvještaju iz 2018. godine i upitala da li je predsjendik VSTV-a Milan Tegeltija trebao biti na današnjoj sjednici. Predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić naveo je da su prisutni predstavnici VSTV-a. 

“Pokazuje nam da su za većinu od njih vezane afere. Zakon o VSTV-u kaže da članovi VSTV-a moraju biti osobe, između ostalog, visokog moralnog kvaliteta što nije slučaj čak ni sa osobom koja je na čelu ove institucije i koja je umiješana u općepoznatu aferu ‘Potkivanje’. Bili smo svjedoci nedoličnog ponašanja čelnika ove institucije koji u kafani razgovara o aktuelnom pravnom predmetu. U izvještaju je navedeno da je bilizu 100 miliona potrošeno za reformu pravosuđa, ali cilj nije postignut. Da je to tačno potvrđuje i izvještaj gospodina Priebea. Mene je zabrinula konstatacija u izvještaju da medijski napisi narušavaju ugled i neovisnost pravosuđa. To mi je doista zasmetalo jer ako bi se ispunili svi ovi uslovi koji su navedeni u Zakonu i uslovi koji stoje u Etičkom kodesku, onda mediji ne bi zaista imali posla jer mi smo danas u situaciji da mediji, nažalost, otkrivaju afere umjesto da se kriminal rješava na pravno propisani način”, navela je Marinković-Lepić.

Govorio je poslanik SDS-a Dragan Mektić.

“Predsjednik VSTS-a ignoriše ovaj Parlament i neće da dođe. Nije ga briga šta o svemu misli ovaj Parlament. Čini mi se da je jednom prilikom i prekinuta sjednica Parlamenta i on pozvan da dođe i da je nakon izvjesnog vremena došao na sjednicu. Je li mi o ovom izvještaju raspravljamo radi sebe? Ovo je bitna, goruća tema. Pogledajte koliko uvažava i cijeni ovaj Parlament, kada nam je ovaj propratni dokument dostavio i potpisao zamjenik direktora Sekretarijata Hajro Pošković”, kazao je Mektić.

On je predložio da se ove dvije tačke o VSTV-u skinu s dnevnog reda i da se predsjednik VSTV-a pozove da dođe na sjednicu.

“Ovdje ima hiljade problema. Država ne funkcioniše radi nefunkcionisanja pravosudnog sistema i vladavine prava. Ako neko misli da preko toga olako pređemo, da to nije bitna stvar, onda smo mi sebe ovdje sami derogirali i ne pridajemo nikakav značaj sami sebi”, naveo je Mektić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad