Bosić za N1 o Dejtonu 2: Ako bi neko duboko zaorao – rizikuje opasnu krizu

Vijesti 16. jan 202017:57 > 18:00
N1

Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao pojedine navode da su zvanični Zagreb i Ankara umiješani u Dejton 2.

“Ubijeđen sam da je moguć samo ako se napravi unutrašnji dgovor oko unutrašnjeg uređena BiH. Tu ne postoje neke tačke koje bi bile dodirne, dovoljno je duboko da bi se napravio koncept. Ova nezadovoljstva i kontranezadovoljstva su duboa da bi se racionalno pričalo o nekom uspjehu. Svako otvaranje priče znajući da neće uspjeti je novo podgrijavanje nečijih nada koje su nerealne i koje prouzrokuju krize”, poručio je Bosić u uvodu.

“Ako bi se otvorilo pitanje – Zagreb bi pratio ovo što priča HDZ, to bi značilo neku vrstu trećeg entiteta. Ankara bi bila na strani stavova koje zastupa SDA i ostale bošnjačke stranke. Ako ubacite Republiku Srpsku – to postaje nemoguća misija. Ako bi neko duboko zaorao – rizikuje opasnu krizu”, poručio je Bosić.

Prema njegovom mišljenju Dejton 2 nije realna priča.

“Ovi rovovi su toliko duboko da ni zahtjevi EU ne mogu riješiti taj problem. Ne vjerujem da bi se po zahtjevima EU ijedna strana odrekla svojih ciljeva. Pribojavam se kada nekome zatreba kriza da je svjestan da lako može da je proizvede u BiH”, ocijenio je delegat u Domu naroda PS BiH.

Kazao je kako do sada nije čuo niti jedan prihvatljiv koncept koji bi se mogao naći u Dejtonu 2.

“Govorim o suštinskim promjenama. Suštnske promjene, pod navodnicima, pretežan stav bošnjačke strane je jačanje države i institucija države. To nije stav RS i Srba koji žele više autonomije entitetu. S treće strane, ovaj nerješiri problem sa, pod navodnicima, hrvatskim pitanjem, da imaju nešto što se nekada definisalo kao Herceg Bosna”, objasnio je.

Odnos BiH i Hrvatske sada kada susjedna zemlja predsjedava EU narednih šest mjeseci ovisit će o tome šta su ciljevi Hrvatske.

“Ona je svjesna koji su njeni dometi. Ako misli da može riješiti pitanja koja od nje zahtjevaju Hrvati u bIH – svima je jasno da je to nerealno. Hrvatska ima ograničen domet, a veliku funkciju. Ako bude pametno postupala prema BiH – možda bi mogla doprinijeti otopljavanju leda koji postoji u regionu”, poručio je Bosić u Danu uživo na N1.

Bosna i Hercegovina imenovala je delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, koje prošle godine nije bilo. Bosić je član te delegacije. Kazao je kako BiH nema značajnu ulogu u tom tijelu, budući da ima pet predstavnika – koji se određuju po broju stanovnika neke zemlje.

“BiH nije odlučujući faktor, ali jeste da budete pristutni s ljudima koji donose odluke i da pojasnite situaciju u BiH”, kazao je.

Prema njegovom mišljenju – novooformljeno Vijeće ministara ja katastrofalno, barem kada su u pitanju postavljeni ministri iz Republike Srpske.

“Kada uzmete reference ljudi, lako bi mogli doći do zaključka da je to na niskom nivou. Politike u BiH su liderske politike, predsjednici stranaka određuju ko će biti ministri i zamjenici. Mali diktatori, naše stranke su takve. Imaju sklonost da one koji su im najlojalniji i od kojih će imati interesa guraju na mjesta za koja unaprijed znaju da nisu sposobni”, rekao je Bosić.

Lojalnost i interes je nekima jedina referenca – poručio je između ostalog Bosić.

Prema njegovom mišljenju kriza tihog intenziteta će dugo trajati.

“Kada bude izabran Božović, bit će novi problem. to je način funkcionisanja u koaliciji. Dok je ova garnitura političara na sceni – to će biti tako”, naveo je.

On je kazao i to kako se u Republici Srpskoj pojavljuje nova garnitura političara, mladih političara koji nisu bili na vlasti i nemaju “oraha u džepovima”.

Kazao je kako rade srcem, mogu donijeti promjenu – te da podržava tu generaciju, ali je rekao i to kako se stari političari neće tako lako predati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad