Stojanović o novoj većini: Nekoliko njih se dvoumi šta da uradi u ovoj situaciji

Vijesti 16. jan 202018:28 > 18:31
N1

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, koja je zakazana za danas, nije održana zbog nepostojanja kvoruma, odnosno zbog nedolaska poslanika SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a. Igor Stojanović, SDP-ov poslanik u Skupštini KS govorio je o ovoj i drugim aktuelnim temama.

“Vrlo čudno da se ne pojavite na sjednici na kojoj tražite da tačka dnevnog reda bude razrješenje Vlade. Stvarno mi nije jasno. To je pravi dokaz da niko ne izbjegava njihove zahtjeve, a zašto se nisu pojavili samo oni znaju”, rekao je Stojanović te dodao:

“Danas na sjednici svi zahtjevi njihovi su bili tu i razrješenje Elmedina Konakovića u rokovodstvu da bi ušao Mirza Čelik. Uslovljavati oko finansiranja institucija u Kantonu samo da bi neko sjeo u stolicu.”

“Ja se nadam da će imati dovoljno savjesti da dođu i da donesemo makar tu odluku. Treba vrlo jasno da znamo da je odluka o privremenom finansiranju bila na dnevnom redu i treba da znamo ko danas nije došao na sjednicu – dakle SDA, SBB, DF i BOSS”, zaključio je on.

Stojanović je naglasio to da većina u Skupštini želi “isključivo da Mirza Čelik sjedne na mjesto” predsjedavajućeg:

“Oni su jasno rekli da će te stranke (SDA, SBB, DF, BOSS) glasati za budžet, zatim su oborili taj dnevni red, sad ne žele čak ni privremeno finansiranje da usvoje. Oni žele isključivo da Mirza Čelik sjedne mimo procedura na mjesto i time sada uslovljavaju i građane Sarajeva i Skupštinu i Vladu.”

Stojanović je trenutnu većinu u KS uporedio sa ponašanjem HDZ-a i SNSD-a na državnom nivou:

“Mislim da se građanima pomalo i gadi situacija u KS. Pristati da neko bude imenovan mimo procedure je poruka svima u BiH da na silu mogu raditi šta god žele. Mi znamo da u HDZ-u i SNSD-u imamo destruktivne ljude po BiH koji žele da je podjele, sada odjednom i u Sarajevu imamo iste snage.”

Stojanović je komentarisao i mišljenje OHR-a u vezi sa predsjedavajućim Skupštine KS:

“Rukovodstvo se međusobno dogovara ko će biti predsjedavajući, a na nelegalnoj sjednici koju je organizovala SDA, gospodin Mirza Čelik je izabran zaključkom u kojem Skupština sa 18 glasova bira četvoro ljudi gdje nema čak ni prijedloga od strane klubova naroda. Vrlo jasno u poslovniku i mišljenju OHR se kaže da rukovodstvo između sebe sjedne i dogovore se ko će biti predsjedavajući. Nije Elmedin Konaković postavio Danijelu Kristić, nego su tri od četiri člana rukovodstva je izabrali.”

Stojanović je kritikovao stav SDA prema OHR-u:

“Žalosno je da SDA se ponaša, upraovo o tome govorim zašto ih doživljavam kao neprijatelja građanske ideje. Dodika često čujemo kad mu ne odgovara nešto iz OHR-a on kaže ma kakav OHR, sad odjednom SDA kaže ma nije ovo nama ni od kakve pomoći… SDA dođe i kaže ma nas to ne zanima mi imamo silu.”

Stojanović je kazao kako je razočaran i izjavama Mirze Čelika:

“Ružna izjava Mirze Čelika, vrlo opasana i koja je mene ražalostila, a to je ‘Mi imamo 29 Bošnjaka u Skupštini, mi smo većinski i najmnogobrojniji narod i mi možemo na silu raditi šta hoćemo. Da li je uopšte razmišljao kakvu poruku šalje gospodinu Bratiću i Salkiću koji su manjina u RS. Kakva je to poruka onim ljudima koji su tamo gdje Čović vlada”, kaže Stojanović.

Stojanović je još kazao da nije siguran da SDA ima većinu od 18 ruku, te da se “nekoliko njih dvoumi šta da uradi u ovoj situaciji.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad