Niko nije glasao za izvještaje VSTV-a: 31 zastupnik protiv, osam suzdržanih

Vijesti 16. jan 202018:44 > 18:50
N1

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine našli su se i izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. i za 2018. godinu.

Na sjednici je prisustvovalo 39 zastupnika, niko nije glasao za “primanje k znanju izvještaja VSTV-a za 2017. i 2018. godinu”. Čak 31 zastupnik je bio protiv, osam je bilo suzdržanih.

Zastupnici su konstatatovali da ovo tijelo nije dobro radilo svoj posao, zbog čega su potrebne korjenite izmjene Zakona o VSTS-u BiH. 

Poslanik SDS-a Dragan Mektić uputio je primjedbu predsjedavajućem Predstavničkog doma Denisu Zvizdiću zbog činjenice da na sjednici nema predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, za kojeg je rekao da duže ignoriše stavove i zaključke Parlamenta BiH. 

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović podržao je Mektićevo reagovanje, ističući da je stanje u pravosuđu, možda, jedan od najvećih problema u BiH, jer se to direktno odnosi i na probleme nepravde, korupcije i odlaska mladih iz BiH.

Poslanik DF-a Zlatan Begić, takođe, smatra da je neophodno prisustvo predsjednika VSTV-a. On je najavio da će uskoro, umjesto da diskutuje o radu pravosudnih institucija u BiH, objaviti knjigu pod naslovom “Pravosuđe u zemlji čuda”, tim prije jer se, kako je rekao, svi dosadašnji nerealizovani zaključci Parlamenta BiH o VSTV-u mogu “okačiti mačku o rep”.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović istakao je da sve institucije u BiH treba i moraju da odgovaraju i da podnose izvještaje o radu Parlamentu BiH.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović, takođe, smatra da je reforma pravosuđa u BiH doživjela krah, ističući da Parlament ima snagu i treba da bude mjesto gdje nema zabrana i tajni, nego gdje postoji otvoreni dijalog.