Da li slučaj Božovića može dovesti do ponovne blokade državnih institucija

Vijesti 16. jan 202018:43 > 18:54
N1

Zoran Tegeltija odlučan - nema prepreka za imenovanje Mlađena Božovića. SIPA, CIK su dali zeleno svjetlo, a sam Božović je, mišljenja je Tegeltija, kompetentan za poziciju. No, imenovanje izostaje.

“Konsultacije su prije svega na relaciji SDA i SNSD i ne postoji bar do mene ili do političkih partija iz RS nijedna primjedba od strane SDA vezano za gospodina Božovića njega personalno ili za bilo koji dio njegovog rada već su vezani za neke druge odnose i nisu vezane za bilo šta što je vezano za Savjet ministara”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

A vezano je, na neki način potvrđuje i Tegeltija, za političku trgovinu dvije stranke, i pokušaj SDA da vrati Senada Bratića u rukovodstvo NSRS u zamjenu za glas Božoviću. Ipak zastupnik SDA, Adil Osmanović to negira. Šta više, tvrdi, SDA nije zadovoljna Božovićevim kompetencijama:

“Očekivali smo da će koalicioni partneri SNSD-a ispoštovati ono što smo se dogovorili, a to je da bude predložen za ministra za ljudska prava osoba iz reda profesora koja je politički bila potpuno neangažirana iz reda ostalih i koja ne bi bila opterećena ovim što sve imamo kada je u pitanju prijedlog Božović.”

U SDA očekuju da DNS, kao SNSD-ov koalicioni partner, ponudi drugu osobu na ovu poziciju. No, to se neće dogoditi sudeći prema riječima Nenada Nešića, predsjednika DNS-a.

“Ja sam jučer bio i s predsjednikom Dodikom koji me potpuno uvjerio da oni stoje iza našeg kandidata Božovića, ako ste pažljivo slušali gospodin Tegeltija je rekao da Božović ostaje kandidat.”

Konačno, glasanje o Mlađenu Božoviću trebalo bi se desiti na sjednici zakazanoj za 4. februar. I dok iz opozicije kritikuju Vijeće ministara da ne radi, jer je do sada održalo samo jednu sjednicu, evo šta misle o Božoviću:

“Imenovanje Božovića nije ni trebalo doći na Dnevni red jer mi smatramo da to nije kvalifikovan kandidat i da nema lični kapacitet i znanje da bude ministar u Vijeću ministara”, mišljenja je SDP-ov zastupnik u Parlementu Saša Magazinović.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u PS BiH za Božovića je kazao:

“Mislim da je krajnje vrijeme da vladajuća koalicija koja ima sve poluge vlasti sada, sada više nema izgovora, niko im nije kriv osim njih samih, konačno počne raditi svoj posao, imaju budžet, imaju sve institucije pod kontrolom, kontrolišu pravosuđe, policiju, sve.”

Mlađen Božović ranije nije prošao Komisiju za izbor i imenovanje Vijeća ministara. Većina zastupnika nije ocijenila da je spreman shodno odgovorima na pitanja voditi resor za koji je predložen. No, mišljenje Komisije nije obavezujuće za Zastupnički dom. Neki smatraju da bi ova priča mogla dovesti do ponovne blokade institucija – no pojedini predstavnici državne vlasti to odlučno negiraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad