Forto o Uzbuni u Sarajevu: Šta slijedi?

Vijesti 17. jan 202011:36 > 11:40
Anadolija

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, obratio se danas javnosti usljed velikih problem sa zagađanjem zraka s kojim se ovaj dio Bosne i Hercegovine susreće i ove godine.

Forto je rekao da je situacija kritična i u nekim drugim gradovima u Federaciji, ali i regiji.

”Situacija sa zrakom je kritična u još nekim gradovima u Federaciji i regiji, imamo specifične vremenske uslove, ali to nije izgovor da se ne obratimo. Prvo, želim reći da bih volio da ovu pres-konferenciju držimo s nivoom Federacije. Mnogi gradovi i ne mjere ono što mi u Sarajevu imamo, nekoliko stanica koje su tačne pri svom mjerenju. Želim reći da će ova Vlada u ponedjeljak sjesti s većim brojem ambasada s kojima ćemo samo o ovoj temi razgovarati. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija”, rekao je Forto.

Potom je najavio šta slijedi.

”Ono suštinski je sljedeće: pokušat ćemo obezbijediti prečišćivače za zrak i maske, posebno za djecu. Također ćemo pozvati privredne subjekte na hitni sastanak jer imamo osjećaj da monitoring nekih privrednih subjekata kako bismo mogli bi imati uvid u ono što se dešava na terenu”, dodao je potcrtavši probleme s kojim se inspekcije i policija susreću na terenu u okviru mjere Uzbuna.

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 6 sati u na mjernoj stanici Bjelave iznosio je 312 i opasan je po stanovništvo.

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici iznosila je iznosila je 247, dok je na mjernoj stanici Otoka iznosila 138.

Na toj mjernoj stanici indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 278 i vrlo je nezdrav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad