Dodik: Razgovori o tome znači smrtnu presudu za Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 17. jan 202013:12 > 13:28
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravio je danas u Beogradu, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je nakon sastanka na pres-konferenciji rekao kako je dobra saradnja između Bosne i Hercegovine i Srbije, ali da ima određenih problema vezano za definisanje granice.

Mi Srbi u zajedničkim institucijama radićemo da se to pitanje riješi što je moguće prije“, istakao je te rekao i kako je na sastanku riješeno pitanje u vezi sa mostom u Bratuncu, te da očekuju da će u narednih godinu i po biti sve završeno.

Razgovarali su i o Drvaru, te je Dodik zahvalio Vučiću za podršku za taj grad u kojem se otvara fabriku koja već, kako je kazao, zapošljava 70 žena, a u narednim sedmicama se očekuje dodatnih 30.

“To je bitno uticalo na sav ukupni život u Drvaru i s ponosom možemo otići tamo i pojaviti se među Srbe. Vrijeme će se mjeriti od tada kada smo bili u Drvaru i krenuli s tim investicijma”, poručio je Dodik.

U svome obraćanju medijima govorio je i o projektima o izgradnji školskih objekata u RS, te da je “zbog složenosti javnih nabavki to malo potrajalo”.

Raduje me da su neki objekti već završeni. U Brčkom se gradi vrtić i biće najveći i nosiće naziv ‘Beograd’. Dogovoreno je da svi objekti imaju obilježje ili Srbija ili neko važno historijsko obilježje i naziv“, komentarisao je.

Kazao je i da rade na tome da se što prije završi autoput da se povežu Banjaluka i Beograd.

Član Predsjedništva BiH je govorio i o Dejtonskom sporazumu.

Mnogi se drznu da stalno nešto govore o Dejtonskom sporazumu. Za nas je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali je Srbija isto tako od strane međunarodne zajednice odstranjena iz važnog tijela ad hoc tijela koga nema u Dejtonskom sporazumu a to je Vijeće za implementaciju mira. To Vijeće je zajedno sa visokim predstavnikom deklasiralo Dejtonski sporazum i on je bukvalno urušen i ono što mi branimo su ostaci Dejtonskog sporazuma a suština je pokušana u nekoliko navrata biti mijenjana. To je činjeno arogancijom i silom međunarodne zajednice i kriminalom visokog predstavnika. U momentu kada su uvođena bonska ovlaštenja, tadašnji visoki predstavnik Westendorp rekao je da je to protuzakonita mjera i protivna Dejtonskom sporazumu, ali to nije smetalo da oni pokušavaju da revidiraju Dejtonski sporazum. Dakle, međunarodna zajednica je devastirala Dejtonski sporazum. Svi ti zahtjevi vezani za razgovore o Dejtonskom sporazumu, sigurno da RS neće ostati u BiH izvan ovih okvira i ovog Ustava. Naivni su oni koji misle da mogu da provedu svoje političke koncepcije kao što to hoće Bošnjaci muslimani misleći da će novi razgovori o Dejtonu 2, kako ga oni zovu radno, donijeti im rješenja koja hoće. Ja im samo kažem da bilo koji razgovori o tome znači smrtnu presudu za BiH i nemamo razloga da ostanemo u BiH. Mi smo u BiH jer poštujemo još ostatke tog Dejtonskog sporazuma jer smatramo da on još u političkom vokabularu važi kao cjelovit sporazum. Treba da bude jasno da RS ima dovoljno kapaciteta i da bez RS nemoguće je bilo kakve korekcije Dejtonskog sporazuma. Jedino mogu sporazumom doći do određenih stvari. Nemamo namjeru razgovarati ni o čemu drugom osim da se vrati na izvorni tekst Ustava, Dejtona, i to bi moglo na neki način spasiti BiH. Svako drugo kretanje to znači, što se RS tiče, mi nismo u BiH“, istakao je Dodik u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad